Taco med kikerter og søtpotet
Taco! Elsker det! Og jeg er så glad for at det blir stadig bedre utvalg i noe så banalt (?) som tortillas!
Tidligere kunne vi som handler i vanlige dagligvarebutikker (og ikke kan bestille samme stedene som restauranter gjør) omtrent utelukkende få tak i enten tacoskjell eller store, relativt tykke hvetetortillas med kjedelig smak.
Men plutselig skjedde det noe, her i Norge også, og det ble enklere å lage taco på den meksikanske måten hjemme også. I alle fall mer lik den meksikanske måten enn tidligere.
Min favoritt er små maistortillas, fylt med akkurat så mye godt at jeg klarer å spise den fra hånden uten å søle. Ganske spesifikt det der, men dere forstår hva jeg mener.
I dagens variant bruker jeg flere av favorittene mine.
Søtpotetterninger og kikerter er kjempegodt, og ikke minst er de næringsrike. “Ostesausen” er en slags krema cashewsaus med masse næringsgjær, som jeg elsker. I tillegg har jeg litt hotsaus i sausen, som gir den litt ekstra futt. Favoritten min er Midsummer sine sauser, de bruker fermentert chili, som gir masse god umamismak.
På toppen har jeg granateple og koriander. Dere som har vært på kurs med meg vet hvorfor.
Taco med kikerter og søtpotet
Ingredients
Ostesaus
- 2,5 dl cashewnøtter usalta, urista
- 2 dl vann
- 1 dl næringsgjær
- 1 hvitløksfedd
- 1 ts løkpulver
- 0,5 ts chilipulver
- 0,5 ts spisskummen
- 0,5 ts salt
- 1 ts hotsaus jeg elsker Midsummer sine
Kikert- og søtpotetblanding
- 4 dl kikerter enten 1 boks/kartong eller 2 dl tørka som du bløtlegger og koker før bruk
- 400 g søtpotet
- 2 ss olje til steking
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts chilipulver
- 0,5 ts røkt paprikapulver
- 0,5 ts salt
Til servering
- 1 liten bunt koriander
- 1 granateple
- 1 lime
- 12-16 små tortillas av mais og/eller hvete
Instructions
Ostesaus
- Dersom du har tid kan du bløtlegge nøttene i litt vann før bruk. Da blir det lettere å få en helt jevn ostesaus.
- Hell av vannet (om du har bløtlagt nøttene), og ha alle ingrediensene (inkl. 2 dl vann) i en foodprocessor eller blender. Kjør til du har en helt jevn krem.
Kikert- og søtpotetblanding
- Dersom du bruker hermetiske kikerter, holder det å helle av laken og skylle kikertene – så er de klare til bruk. Bruker du tørka, må de bløtlegges i minst åtte timer samt kokes møre før bruk.
- Skrell søtpoteten(e) og skjær den/dem i terninger med lengder på litt under 1 cm.
- Varm opp oljen til medium temperatur i en gryte. Ha i søtpotetterningene, krydre med spisskummen, chilipulver, røkt paprikapulver og salt, og la dem steke i ca. 5 minutter. Dette er også et greit tidspunkt til å sette på stekeovnen dersom du trenger den for å varme tortillaene.
- Ha kikerter i pannen med søtpoteten. Vend godt sammen, skru opp temperaturen et par hakk, og stek videre til kikertene begynner å bli gylne.
Servering
- Grovhakk koriander, rens graneplet (du skal bare bruke kjernene her), skjær lime i båter og varm opp tortillaene etter anvisning på pakken.
- Fyll tortillaene med kikert og søtpotetblanding, ostesaus, granateple og koriander. Press litt limesaft over og nyyyyt!
Flere oppskrifter
-
Ripssalsa
Ripsbær til taco – tenk det! Under mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer, plukket jeg en del ripsbær.
-
Meksikansk ris
I sommer var jeg på Månefestivalen og testa ut maten, og la ut meningene mine på Instagram. Jeg fikk veldig mange spørsmål om noe så detaljert som risen til Los Tacos, som alle syntes så fristende ut (og ja, den smaker godt!).
-
Tahinisaus til taco
Lettvint saus som passer utmerket til taco og andre typer meksikansk mat. Ooog til salater. Og falafel.