Plommemuffins
Nå kommer en sjelden og totalt unødvendig rant.
Til dere som ikke kjenner meg så godt:
Jeg er hun som blir hissig når folk blander ordene “cupcakes” og “muffins”. Varmen stiger litt når folk henviser til muffins som cupcakes og vice versa. F.eks. hvis du er på kafé, det står et brett med flotte cupcakes der, ved siden av dem et skilt som sier “cupcakes”, og du spør etter muffins. Da blir jeg litt varm.
Men det verste er i min egen bransje, matbloggerbusinessen. Der ser jeg at folk presterer å kalle en oppskrift for “cupcakes”, men henvise til den som “muffins”. Da går termometeret mitt raskt til maks, og jeg må telle til 1000, sette meg på hendene mine, for å ikke sende noen velvalgte ord ut i internettet.
Har du har lest hit, er usikker på hva denne forskjellen er, eller lurer du på generell basis på hvorfor en ellers godt balansert veganblogger plutselig klikker over en tilsynelatende banal forskjell?
Cupcakes er små kaker. I kopp-størrelse, om du vil. Søte, snille, myke, gjerne toppet med upraktiske mengder glasur og pyntet med, vel, pynt. Tenk en barnebursdagskake i miniatyr, om det hjelper deg. Bunnen hever ganske jevnt, slik at det går an å dekorere den. Cupcakes spises vanligvis i selskap, og passer flott inn øverst på fatene under afternoon tea.
En muffins er gjerne større, grovere, ikke overdrevent pyntet, og veldig ofte hever den veldig i midten under steking. Muffinsen spises både til frokost og til kvelds, er litt mer mettende (og kanskje litt mindre kvalmende) enn cupcaken. Den fylles ofte med tørka frukt (ofte rosiner), nøtter og kanskje sjokoladebiter, og føles stort sett mer som å spise en fruktkake enn et sukkerbrød.
Og sånn er det med den saken.
Som takk for at du leste: her er noen KNALLGODE plommemuffins! Får du ikke tak i plommer kan du fint bruke epler, men da trenger du ikke like mange (ca halv antall er greit). Var det cupcakes du ville ha sier du? Da anbefaler jeg denne oppskriften.
Plommemuffins
Ingredients
- 6-8 plommer eventuelt 2-3 epler
- 2,5 dl soyamelk
- 1 ss maisstivelse
- 0,75 dl olje
- 1,5 dl sukker
- 2 ts bakepulver
- 0,5 ts natron
- 0,5 ts vanilje rent vaniljepulver fra vaniljestang, eventuelt vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
- 5 dl hvetemel
Smuldretopping
- 2 toppa ss vegansk margarin
- 1 ts kanel
- 50 g brunt sukker
- 50 g lettkokte havregryn
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram et muffinsbrett og ha i 12 former.
- Skjær plommene i mindre biter, fjern steinene.
- Rør sammen soyamelk og maisstivelse i en bolle, slik at maisstivelsen løser seg helt opp. Rør inn olje, sukker, bakepulver, natron og vanilje. Ha deretter i hvetemel, og visp det hele raskt og kraftig sammen til en tyktflytende røre. Det er viktig å ikke vispe for mye her, da kan muffinsene bli litt seige.
- Vend plommebitene inn i røren, og fordel røren i muffinsformene. Ha på smuldretopping (oppskrift under), sett i ovnen og stek i 23-25 minutter.
Smuldretopping
- Rør sammen margarin, kanel og sukker slik at det blir helt jevnt. Rør deretter inn havregrynene.
Flere oppskrifter
-
Bakte plommer
Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.
-
Plommekake med kanel og mandler
Lettlaget kake som smaker helt suverent med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.