Mild tomatsuppe à la Linda Stuhaug
Linda Stuhaug er en av mine absolutte favoritter i matbloggerverden. Hun formidler usnobbete og enkel mat, der alt handler om matglede og livsglede, og det er så herlig. I tillegg fronter hun kampen mot matsvinn. Nærmest konstant viser hun hva hun lager av restemat og datovarer. Som om ikke alt dette er nok: hun er også veldig glad i turer og friluftsliv, og er en stor inspirasjon til å komme seg ut på tur. Ikke verst! Legg til at hun er snill, hyggelig og morsom, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor jeg liker henne så godt.
Bloggen og bøkene hennes er ikke vegetariske, men hun har haugevis med oppskrifter som passer både veganere og vegetarianere. I tillegg har hun mange som lett kan “veganiseres”.
Denne suppen er i siste kategorien. Den er skikkelig enkel, smaker godt, og har blitt hyppig servert som hjemmekontorlunsj hos meg i år. Er det bare meg som skal spise, lager jeg to porsjoner, spiser én med en gang og sparer resten til neste dag.
Her er min veganiserte variant, men sjekk gjerne ut bloggen til Linda for mer inspirasjon!
Mild tomatsuppe à la Linda Stuhaug
Ingredients
- 1 sjalottløk eller en halv vanlig løk
- 1 hvitløksfedd
- 2 gulrøtter
- olje til steking
- 1 ss tomatpuré
- 4 dl knuste tomater ca. 1 boks/kartong
- 2,5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
- 1,5 dl vegansk matfløte eventuelt kokosmelk
- salt og pepper
- 2 stilker oregano
- eventuelt makaroni og andre godsaker til servering
Instructions
- Grovhakk løk og hvitløk. Vask eller skrell gulrøttene og grovriv dem.
- Varm opp litt olje til medium temperatur i en gryte. Ha først i sjalottløk og hvitløk, og la det steke i noen minutter slik at løken blir blank. Tilsett deretter gulrøtter, og stek i noen minutter til.
- Rør inn tomatpuré, og hell på knuste tomater og vann med buljongpulver. Kok i cirka 10 minutter. Har du tid kan suppen godt småkoke litt lenger, og har du det travelt kan du gå videre etter 5 minutter. Men lengre koketid gir bedre smak.
- Kjør suppen jevn med stavmikser eller i en foodprocessor. Pass på så du ikke brenner deg. Rør inn matfløten, og smak til med salt og pepper.
- Servér suppen som den er, gjerne med litt oregano og makaroni på toppen. Vegansk rømme og/eller revet ost i er også godt. Brødkrutonger er heller ikke feil.
Flere oppskrifter
-
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.
-
Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst…
-
Søtpotetsuppe med sprøstekte linser
Elsker du søtpotetsuppe, men synes det ofte blir for lite protein i? Et godt tips er å toppe suppen med sprøstekte linser.