Gulrotsuppe med linser
En varm, smaksrik gulrotsuppe er noe av det beste jeg får om høsten og vinteren. Gulroten gir nemlig – som de fleste andre rotvekster – en fantastisk fylde i suppe, i tillegg til at den metter godt, og passer glimrende sammen med krydder.
For å gjøre suppen ekstra mettende, og proteinrik, har jeg i noen tørre røde linser. De løser seg opp i vannet mens gulrotsuppen koker, og etter en runde med stavmikser eller blender så merker du knapt at de er der. Suppen blir bare litt tykkere.
For å sette smak på det hele, har jeg her valgt kombinasjonen hvitløk, ingefær og chili – som jeg elsker – i kombinasjon med løk, spisskummen og sennepsfrø. Ganske indisk smakspalett altså, noe jeg ikke akkurat stiller meg negativ til.
Variasjonsmuligheter
Kokosmelken kan erstattes av litt mer vann, eller en lett-variant for en mindre kremet suppe. Dropp chili, spisskummen og sennepsfrø for en mildere vri.
Linsene kan erstattes av kikerter som proteinkilde – men da ikke kokt i suppen. Stek dem heller med krydder til de er sprø, og server dem på toppen av gulrotsuppen. Her er en god oppskrift.
Gulrotsuppe med røde linser
Ingredients
- 0,25 løk
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 rød chili
- 2 cm ingefær
- 4 gulrøtter
- 1 ss olje til steking
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts salt
- 1 dl røde splittlinser
- 3 dl vann
- 1 buljongterning
- 2,5 dl kokosmelk
- 0,5 ts pepper
- 1 ss sitronsaft
- 2 ss gresskarkjerner
- 4 stilker frisk koriander
- 1 ts røde chiliflak
Instructions
- Grovhakk løk, hvitløk, chili og ingefær. Skrell eller vask gulrøttene og skjær dem opp i mindre biter.
- Varm opp olje til medium til høy temperatur i en gryte. Ha i løk, surr i et minutt, tilsett deretter hvitløk, chili, ingefær og spisskummen, og surr i noen minutter til.
- Tilsett gulrøtter, stek i minutt til, ha deretter i litt salt, linser og vann med buljongterning, og la det hele koke opp. Hell på kokosmelk, og ha i pepper og sitronsaft. La det koke til gulrøttene er møre.
- Kjør suppen jevn med en stavmikser (pass på så du ikke brenner deg!) eller i en blender, og server den rykende varm. Gresskarkjerner, koriander og chiliflak er godt på toppen.
Flere oppskrifter
-
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.
-
Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst…
-
Søtpotetsuppe med sprøstekte linser
Elsker du søtpotetsuppe, men synes det ofte blir for lite protein i? Et godt tips er å toppe suppen med sprøstekte linser.