Chili sin carne

Chili sin carne

Chili sin carne – eller chili uten kjøtt – var en av de første veganske rettene jeg lærte meg å lage. Det er jo så lett. Lagde jo bare chili som tidligere, bare med mer bønner istedenfor kjøtt. Retten blir fortsatt hyppig servert hjemme hos meg, og jeg er flink å variere med ulike typer tilbehør. Noen ganger er jeg helt crazy og har i mer væske, slik at det blir en suppe.

Denne oppskriften baserer seg på tørka bønner som blir bløtlagte først, deretter kokt i den gode sausen. Det gjør at de får ekstra mye smak. Et annet triks for god smak er å tilsette både kaffe og kakao i gryta. Det gir en litt annerledes vri på retten, men funker skikkelig bra. Det eneste er at smaken kanskje blir litt tyngre enn til vanlig, derfor er det viktig å justere med syre fra lime. Alt dette står forklart i oppskriften under.

Chili sin carne

Meksikansk gryterett helt uten kjøtt – med masse protein fra bønner og masse god smak fra sopp og krydder.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Bløtlegging (minst) 8 hours
Total Time 9 hours
Course hovedrett
Cuisine meksikansk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 dl tørka sorte bønner
  • 2 dl tørka black eyed peas eller pintobønner
  • 200 g aromasopp
  • 200 g shiitakesopp
  • 2 sjalottløk eller andre småløk, ev. 1 stor
  • 2 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ss chilipulver gjerne litt ekstra godt – chipotlepulver og anchopulver er minute favoritter
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ss kakaopulver
  • 2 bokser/kartonger á 4 dl knuste eller hakkede tomater
  • 1 dl sterk kaffe eller espresso
  • 5 dl vann
  • salt og eventuelt litt pepper
  • 1 lime
  • forslag til tilbehør: hvetetortillas, pico de gallo, vegansk rømme, koriander, mais, tortillachips

Instructions
 

  • Bløtlegg bønnene i godt med kaldt vann i minst 8 timer før bruk.
  • Grovhakk sopp og sjalottløk, finhakk hvitløk.
  • Varm opp oljen til høy varme i en ganske stor gryte. Ha først i sopp, og fres dem i noen minutter. Ha deretter i sjalottløk, hvitløk, spisskummen, chilipulver og paprikapulver, og rør godt sammen med soppen. Ha eventuelt i litt ekstra olje om det blir for tørt. Stek i et par minutter. Rør inn kakaopulver.
  • Sil vannet av bønnene, og ha også dem i gryta. Tilsett tomater, kaffe og 5 dl vann, rør godt sammen, og la det hele koke opp.
  • Etter cirka 20-30 minutter er bønnene ferdige. Smak chilien til med salt, pepper og limejuice, og juster eventuelt med litt ekstra chilipulver. Servér rykende varm, gjerne med litt godt tilbehør.
Keyword chili sin carne, gryterett

Flere oppskrifter

  • Maisbrød

    Maisbrød

    Lettlaget og smaksrikt brød, som passer like godt med margarin eller kremost på, som tilbehør til meksikanske gryteretter.

    Les mer

  • Meksikansk ris

    Meksikansk ris

    I sommer var jeg på Månefestivalen og testa ut maten, og la ut meningene mine på Instagram. Jeg fikk veldig mange spørsmål om noe så detaljert som risen til Los Tacos, som alle syntes så fristende ut (og ja, den smaker godt!).

    Les mer

  • Tahinisaus til taco

    Tahinisaus til taco

    Lettvint saus som passer utmerket til taco og andre typer meksikansk mat. Ooog til salater. Og falafel. 

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating