Chili sin carne
Meksikansk gryterett helt uten kjøtt - med masse protein fra bønner og masse god smak fra sopp og krydder.
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 50 minutes mins
Bløtlegging (minst) 8 hours hrs
Total Time 9 hours hrs
Course hovedrett
Cuisine meksikansk
- 2 dl tørka sorte bønner
- 2 dl tørka black eyed peas eller pintobønner
- 200 g aromasopp
- 200 g shiitakesopp
- 2 sjalottløk eller andre småløk, ev. 1 stor
- 2 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
- 2 ss olje til steking
- 1 ss spisskummen
- 1 ss chilipulver gjerne litt ekstra godt - chipotlepulver og anchopulver er minute favoritter
- 1 ts paprikapulver
- 1 ss kakaopulver
- 2 bokser/kartonger á 4 dl knuste eller hakkede tomater
- 1 dl sterk kaffe eller espresso
- 5 dl vann
- salt og eventuelt litt pepper
- 1 lime
- forslag til tilbehør: hvetetortillas, pico de gallo, vegansk rømme, koriander, mais, tortillachips
Bløtlegg bønnene i godt med kaldt vann i minst 8 timer før bruk.
Grovhakk sopp og sjalottløk, finhakk hvitløk.
Varm opp oljen til høy varme i en ganske stor gryte. Ha først i sopp, og fres dem i noen minutter. Ha deretter i sjalottløk, hvitløk, spisskummen, chilipulver og paprikapulver, og rør godt sammen med soppen. Ha eventuelt i litt ekstra olje om det blir for tørt. Stek i et par minutter. Rør inn kakaopulver.
Sil vannet av bønnene, og ha også dem i gryta. Tilsett tomater, kaffe og 5 dl vann, rør godt sammen, og la det hele koke opp.
Etter cirka 20-30 minutter er bønnene ferdige. Smak chilien til med salt, pepper og limejuice, og juster eventuelt med litt ekstra chilipulver. Servér rykende varm, gjerne med litt godt tilbehør.
Keyword chili sin carne, gryterett