Daal med kokosris
Mat fra India er alltid en fest, og ofte skal det ikke så mye til for å få et skikkelig bra måltid.
Men noen ganger har du lyst å gjøre litt ekstra. Sånn virkelig lage en middag som folk kommer til å snakke om en stund. Og det var målet mitt med denne retten.
For det første lager vi en skikkelig god linsestuing, med masse kokosmelk for den gode smaken. For det andre gjør vi ekstra stas på risen, som får koke med både kokosmelk og krydder. På toppen av det hele serverer vi retten sammen med chutney og naan – så her er det virkelig bare å glede seg til maten er ferdig!
Daal med kokosris
Indisk fest-gryterett! Ekstra god blir den servert med chutney og naan.
Ingredients
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- 2 cm ingefær
- 1 rød chili
- 4 tomater
- 100 g grønnkål
- 4 ss kokosmasse
- 1 ss olje til steking
- 3 ss garam masala
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts malt koriander
- 250 g tørka røde linser
- 4 dl kokosmelk
- 4 dl vann kanskje litt mer
- salt
- pepper
- koriander
- chiliflak
- naan og chutney til serving se oppskrifter under
Kokosris:
- 4 dl kokosmelk
- 2,5 dl vann
- litt salt
- lime- eller sitronsaft
- 1 ts kardemomme
- 1 ts gurkemeie
- 250 g ris
Instructions
- Finhakk sjalottløk, hvitløk, ingefær og chili. Skjær tomatene i terninger, fjern de harde stilkfestene. Snitt grønnkål.
- Varm opp en ganske stor gryte til medium/høy varme. Start med å ha i kokosmassen, og stek den i et par minutter til den blir gyllen (pass på at du ikke brenner den). Legg til sides.
- Ha olje i gryten, og tilsett sjalottløk, hvitløk, ingefær, chili, garam masala, gurkemeie og koriander. Rør det godt sammen og la det steke i noen minutter. Det skal begynne å lukte godt.
- Skyll linsene i kaldt vann og ha i, tilsett også tomatterninger, kokosmelk og 4 dl vann. Krydre med salt og pepper og la det hele koke opp. Skru ned varmen litt, og la det småkoke til linsene går i oppløsning – det tar cirka 20 minutter. Rør inn grønnkål når det nærmer seg ferdig, de trenger cirka 5 minutter i gryta. Spe eventuelt med litt mer vann om det blir for tørt, og vurdér om du må ha i litt mer salt.
- Riv over koriander, og topp med den stekte kokosmassen samt chiliflak. Servér med kokosris (oppskrift under), naan og chutney.
Kokosris:
- Kok opp kokosmelk, vann, salt, limesaft, kardemomme og gurkemeie i en gryte. Når det koker rører du inn ris. Kok i cirka 10 minutter. Ha på lokk, skru av varmen, og la det stå til all væsken er absorbert. Det tar cirka 10 minutter til.
Forslag til tilbehør
1
2
3
4