Hummus av hvite bønner
Nydelig kremet hummus med smak av hvitløk, persille og sitron. Passer som dip, på mezebordet, til grillmaten og som et alternativ til ris og pasta.
Hummus er og blir en favoritt hos meg. Vanligvis lages den jo av kikerter, men visste du at du kan få et minst like godt resultat om du bruker hvite bønner?
Hummus av hvite bønner
Ingredients
- 4 dl tørka eller 2 bokser store hvite bønner
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- 2 ss vegansk margarin eller olivenolje
- 2 ts tørka oregano
- 2,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning
- 0,5 sitron
- 4 stilker bladpersille
- salt
- pepper
- olivenolje til servering
Instructions
- Dersom du bruker tørka bønner må de bløtlegges over natten for deretter å kokes møre (går fort en time til det, kanskje mer).
- Bruker du hermetiske så holder det med å helle laken av bønnene og skylle de i godt med kaldt vann.
- Finhakk hvitløk.
- Smelt margarin eller varm opp olje til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i hvitløk og oregano og la det surre i et par minutter. Tilsett deretter bønnene og la det surre litt til.
- Hell på vann med grønnsaksbuljongterning og la det hele koke opp, la det deretter koke i 5-6 minutter.
- Press i sitronsaft. Ha over i en foodprocessor, tilsett bladpersille og kjør til du har en helt jevn puré. Smak til med salt og pepper.
- Dersom du serverer hummusen som dip/pålegg: Ha over i en bolle eller på en stor tallerken, og hell over litt olivenolje. Kan serveres både varm, lun og kald.
- Dersom du serverer hummusen som middagstilbehør så kan du gjerne droppe olivenoljen, det kommer an på hva som serveres ved siden av. Jeg synes denne kan være god å bruke som et alternativ til ris eller pasta, der jeg bare topper den med stekte grønnsaker. Da blir oljen litt too much, i min smak. Men du bestemmer jo selvfølgelig selv!
Flere oppskrifter
-
Tre typer hummus
med samme grunnoppskrift.
-
Loaded hummus
Herlig hummustallerken med tomat, agurk, aprikos, solsikkekjerner og koriander. Server den med pitabrød som et lite måltid, eller server den som tilbehør til f.eks. falafel.
-
Ovnsbakt blomkål på libanesisk vis
Av og til spør jeg meg selv kanskje roe ned på blomkål-oppskriftene snart? Men så møter jeg folk som er overrasket over at du kan bruke blomkålen til noe annet enn å koke den hel, og å servere som middagstilbehør men maks litt salt som krydder- Da…