Kremet daal

Kremet daal

Nydelig linsestuing – daal – med kokosmelk, tomater og masse gode indiske krydder. 

Daal – indisk linsestuing – er en av mine “go to”-retter når jeg enten skal lage mat til mange, eller når jeg skal lage noe skikkelig godt på 20 minutter. Det er så lettvint altså. Steke opp litt løk og krydder, ha i linser, væske og la det koke til det er ferdig.

I denne varianten gjør jeg det litt ekstra luksuriøst, og har i litt kokosmelk. Det kremer og gir litt ekstra fylde til retten.

Servér daal som den er, eventuelt med litt ris til, og skal du skikkelig slå på stortromma så serverer du med manchochutney og papadums.

NB: Jeg er litt forsiktig med krydderbruken her, fordi ikke alle liker det like spicy og fordi krydder fra butikkene ofte er ulik i sterkhetsgrad (hvis det er et ord). Begynn med litt, og smak deg fram!

Ingredienser: 

  • 2 dl tørka røde linser
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 0,5 rød chili (kan erstattes av en ts chilipulver)
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ss garam masala
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts gurkemeie
  • 3,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller -pulver
  • 2 bokser knuste hermetiske tomater (ca 4 dl hver)
  • 1 boks kokosmelk (ca 4 dl)
  • 1 sitron
  • Salt
  • Frisk koriander
  • Eventuelt ris til servering

Framgangsmåte: 

Skyll linsene i litt kaldt vann. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre i et par minutter. Rør inn garam masala, spisskummen og gurkemeie, la det surre i et par minutter til. Rør inn linser og hell på vann med buljongterning, tomater og kokosmelk. La det koke opp, ha deretter på lokk og skru ned varmen litt. La det småkoke til linsene er møre, cirka 20 minutter. Du trenger ikke å ha lokk på gryten.

Smak til med sitronsaft og salt. Grovhakk koriander og ha over rett før servering.

Kremet daal

Nydelig linsestuing – daal – med kokosmelk, tomater og masse gode indiske krydder. 
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Course hovedrett
Cuisine indisk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 dl tørka røde linser
  • 1 sjalottløk eller annen liten løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 0,5 rød chili kan erstattes av 0,5 ts chilipulver
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ss garam masala
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts gurkemeie
  • 3,5 dl vann med grønnsaksbuljongterning eller -pulver
  • 2 bokser á 4 dl knuste eller hakkede tomater
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 sitron
  • salt
  • koriander
  • eventuelt ris til servering

Instructions
 

  • Skyll linsene i litt kaldt vann. Finhakk sjalottløk, hvitløk og chili.
  • Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i sjalottløk, hvitløk og chili og la det surre i et par minutter. Rør inn garam masala, spisskummen og gurkemeie, la det surre i et par minutter til.
  • Rør inn linser og hell på vann med buljongterning, tomater og kokosmelk. La det koke opp, ha deretter på lokk og skru ned varmen litt. La det småkoke til linsene er møre, cirka 20 minutter. Du trenger ikke å ha lokk på gryten. Dersom du vil ha ris til, er det greit å sette den på nå.
  • Smak linegryten til med sitronsaft og salt. Grovhakk koriander og ha over rett før servering.
Keyword daal, linser

Relaterte oppskrifter

  • Tre typer hummus

    Tre typer hummus

    med samme grunnoppskrift.

  • Småpoteter med urtesaus

    Småpoteter med urtesaus

    Nydelige saltkokte poteter med en lettlaget grønn salsa. Server som en enkel tapas, eller i kombinasjon med andre retter,

  • Aloo gobi

    Aloo gobi

    Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.



27 thoughts on “Kremet daal”

  • Det der er utrolig godt, ja. Bruker du en hel sitron? I så fall er du rausere med sitronsaften enn jeg er. Kanskje er det litt mer syrlighet som mangler i min?

    • Jeg smaker til strengt tatt. Går ofte en hel sitron, men det kommer jo helt an på hvor mye saft som er i den 🙂

  • Har du noen sorter kokosmelk å anbefale? Føler at enkelte av de fra butikken ikke helt holder mål.

    • Jeg pleier ofte å kjøpe i internasjonale matvarebutikker. Ellers så bruker jeg den rosa (husker ikke hva den heter – Santa Maria kanskje?) 🙂

  • Liker alle oppskriftene dine, og ære være deg for at du finner på så mye kreativ vegetar/veganmat 😀 En ting jeg savner er allikevel at du oppgir hvor mange porsjoner middagene er. Hvor mange er denne her til for eksempel? 🙂

    • Hei! Jeg prøver å skrive det på, men glemmer det visst rett som det er. Alle er til to porsjoner om ikke annet er oppgitt 🙂

  • Hei,

    Laget denne i dag, men syntes den ble enormt bløt. Skal den være veldig suppete? Auset av veldig mye overflødig veske, følte likevel den var for suppete 🙁

    • Dette var rett og slett litt rart. Jeg har laget denne OFTE selv, og den blir aldri suppe 🙁 Brukte du tørkte eller hermetiske linser? Det kan evt gi suppe om du bruker hermetiske.

    • Yes 😀 Kanskje du trenger bittelitt mer væske da, men kanskje ikke. Går bra uansett!

  • Laget denne for noen dager siden, og den var ganske god! Jeg er enig med Lene at den var enormt bløt, selv om jeg følgte oppskriften til punkt og prikke. Det skal jeg gjøre annerledes neste gang. Og min sitron hadde mye saft, så jeg hadde en hel en, og den ble litt for syrlig for min smak. Øvelser gjør mester!

    Og tusen takk for masse fantastiske oppskrifter du har på bloggen din! Jeg har blitt så mye mer glad i vegetarmat nå, selv om jeg ikke er vegetarianer/veganer! Så stå på Mari!

    • Hei! Vet du hva – denne er litt snodig. Det er en av oppskriftene fra bloggen som jeg lager aller oftest hjemme, og jeg forstår hva du mener. Oftest blir den helt strålende, men har opplevd at den har blitt litt for tynn. Jeg tror det kommer an på linsene, men klarer ikke helt finne utav det. Heldigvis går det an å “redde” den med å ha i litt mer linser – HVIS du har tid da!

      Takk for veldig fine ord om bloggen 🙂 Settes stor pris på <3

  • Lagde denne i dag, brukte tørre røde linser fra Kiwi og da ble den for bløt/suppe-lignende. Reddet den kjapt med litt maizena-jevning, som funket strålende siden jeg ikke hadde tid til mer linser 🙂 Ellers supergod!!

  • Denne høres nydelig ut! Er det noe jeg bør tenke på om jeg lager den dagen i forveien, og hva pleier du drikke til om det er litt finere enn hverdag 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating