Eplebaklava
Søt bakst med filodeig, sirup og pistasjnøtter.
Litt tålmodighet må du ha når du lager baklava, men det lønner seg. Hvert eneste filolag må nemlig pensles med olje, og det blir noen lag, for å si det sånn. Men smaken blir kanon, og retten lager seg selv i ovnen den siste tiden.
I denne oppskriften klippes filodeigen til for å passe den ildfaste formen best mulig. Prøv å kjøp ark som er fire ganger større enn formen. Er de mindre må du ha dobbelt så mange ark.
Eplebaklava
Ingredients
- 3 epler
- 50 g rista pistasjkjerner
- 3 ss lys rissirup eller annen sirup
- 1 sitron (skall og saft)
- kanel
- 5-10 ark filodeig kommer an på størrelsen
- olje til pensling
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn fram en ildfast form og et ark bakepapir.
- Rens eplene og skjær de i små terninger. Bland de sammen med pistasjkjerner, sitrup, sitronskall- og saft, og smak til med kanel.
- Skjær filoarkene i fire biter, eller så store de må være for å dekke hele formen (se innledning).
- Det er enklest å montere baklavaen på bakepapiret mens den ligger på benken, for deretter å løfte hele greien over i den ildfaste formen. Pass bare på at lagene med filodeig blir rett størrelse.
- Start med ett lag filodeig. Pensle det med olje. Gjenta med tilsammen fire lag.
- Fordel en fjerdedel av epleblandingen over. Legg deretter fire lag til med filodeig over, penslet som tidligere.
- Gjenta prosessen med alle arkene og all epleblandingen.
- Hold veldig godt fast på lagene og skjær de i fire like store biter.
- Løft bakepapiret og bitene forsiktig over i den ildfaste formen.
- Bak baklavaen i 45-60 minutter, den skal være fin og gyllen på toppen.
- Avkjøl og server med vaniljeis eller pisket plantekrem.
Flere oppskrifter
-
Vegansk eplekake
Dette er en klassisk oppskrift med epler, kanel og strøsukker. Kaken smaker knallgodt med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Tilslørte bondepiker
Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg. Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett…
-
Saftig eplekake
En sikker vinner. Hvordan får du denne så saftig uten egg og smør? er den vanlige reaksjonen når jeg serverer denne kaken. Og gang på gang svarer jeg: Du trenger ikke egg og smør for å bake. Det er bare tull! Her har vi en fantastisk…