Chiligryte med søtpotet og hvite bønner
Rask og enkel chili sin carne.
Jeg foretrekker alltid å kjøpe tørka bønner, bløtlegge dem over natten og koke opp på egenhånd, men i denne retten er det lov å jukse med en boks hvite bønner. Husk nemlig på at hermetiske bønner er både dyrere og mindre miljøvennlig, og i enkelte retter lider smaken også. Det gjør den imidlertid svært lite her, da bønnene koker sammen med et fyrverkeri av andre smaker, som alle hjelper med å sette sitt eget preg på retten.
Oppskrifter ber om en chipotle, dette er en røkt jalapeños, som bidrar med en herlig smak til retten. Chipotle finner du tørka i grønnsaksdisken i godt assorterte dagligvarebutikker, og hermetisk (gjerne i adobosaus) i mange asiatiske matbutikker. Får du ikke fatt i det kan den byttes ut med en vanlig jalapeños, gjerne med en teskje røkt paprikapulver.
Chiligryte med søtpotet og hvite bønner
Ingredients
- 2 dl tørka eller 1 boks (ca. 4 dl) hvite bønner
- 2 mellomstore søtpoteter
- 1 sjalottløk
- 1 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
- 1 chipotle
- 2 ss olje til steking
- 1 ts chilipulver
- 1 ss spisskummin
- 6 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
- 4 dl knuste eller hakkede tomater
- salt
- 1 lime
- 4 stilker koriander
Instructions
- La bønnene ligge i godt med vann over natten. Hell av vannet og kok opp bønnene i nytt, lettsaltet vann. La de koke i 30 minutter. Sil av vannet. Dette steget dropper du om du bruker hermetiske bønner.
- Skrell søtpotetene og skjær de i terninger på cirka én centimeter. Grovhakk løk, finhakk hvitløk og chipotle.
- Varm opp en gryte til medium/høy varme. Ha i oljen. Tilsett søtpotet og løk og stek i noen minutter under omrøring. Ha i hvitløk og chipotle, og rør det hele godt sammen. Hell på chilipulver og spisskummen og la det frese i noen minutter.
- Hell på bønner, grønnsakskraft og tomater, og la det hele koke opp. Skru deretter ned varmen og la det småkoke til søtpotetbitene er møre, det tar 10-15 minutter.
- Smak til med salt og limesaft.
- Grovhakk koriander og rør inn i gryten rett før servering.
- Chiligryten smaker helt nydelig sammen med nybakt maisbrød.
Notes
Flere oppskrifter
-
Chili sin carne
Chili sin carne – eller chili uten kjøtt – var en av de første veganske rettene jeg lærte meg å lage. Det er jo så lett. Lagde jo bare chili som tidligere, bare med mer bønner istedenfor kjøtt. Retten blir fortsatt hyppig servert hjemme hos…
-
Chili sin carne med bønner og bokhvete
Jeg er veldig begeistret for meksikansk mat, og synes det er spesielt gøy å lage retter uten typiske kjøtterstatninger. Det byr gjerne på nye og spennende smaker. Her lar vi den proteinrike bokhveten spille hovedrollen, og i chiligryten får den selskap av grønnsaker og bønner.…
-
Meksikansk risgryte
Herlig og rask meksikansk rett med bønner, mais, chili, koriander og lime.