Chiligryte med søtpotet og hvite bønner

Chiligryte med søtpotet og hvite bønner

Rask og enkel chili sin carne. 

Jeg foretrekker alltid å kjøpe tørka bønner, bløtlegge dem over natten og koke opp på egenhånd, men i denne retten er det lov å jukse med en boks hvite bønner. Husk nemlig på at hermetiske bønner er både dyrere og mindre miljøvennlig, og i enkelte retter lider smaken også. Det gjør den imidlertid svært lite her, da bønnene koker sammen med et fyrverkeri av andre smaker, som alle hjelper med å sette sitt eget preg på retten.

Oppskrifter ber om en chipotle, dette er en røkt jalapeños, som bidrar med en herlig smak til retten. Chipotle finner du tørka i grønnsaksdisken i godt assorterte dagligvarebutikker, og hermetisk (gjerne i adobosaus) i mange asiatiske matbutikker. Får du ikke fatt i det kan den byttes ut med en vanlig jalapeños, gjerne med en teskje røkt paprikapulver.

vegansk chili sin carne oppsrkift

Chiligryte med søtpotet og hvite bønner

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Course hovedrett
Cuisine meksikansk, texmex
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 dl tørka eller 1 boks (ca. 4 dl) hvite bønner
  • 2 mellomstore søtpoteter
  • 1 sjalottløk
  • 1 kinesisk hvitløk eller 4 hvitløksfedd
  • 1 chipotle
  • 2 ss olje til steking
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ss spisskummin
  • 6 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
  • 4 dl knuste eller hakkede tomater
  • salt
  • 1 lime
  • 4 stilker koriander

Instructions
 

  • La bønnene ligge i godt med vann over natten. Hell av vannet og kok opp bønnene i nytt, lettsaltet vann. La de koke i 30 minutter. Sil av vannet. Dette steget dropper du om du bruker hermetiske bønner.
  • Skrell søtpotetene og skjær de i terninger på cirka én centimeter. Grovhakk løk, finhakk hvitløk og chipotle.
  • Varm opp en gryte til medium/høy varme. Ha i oljen. Tilsett søtpotet og løk og stek i noen minutter under omrøring. Ha i hvitløk og chipotle, og rør det hele godt sammen. Hell på chilipulver og spisskummen og la det frese i noen minutter.
  • Hell på bønner, grønnsakskraft og tomater, og la det hele koke opp. Skru deretter ned varmen og la det småkoke til søtpotetbitene er møre, det tar 10-15 minutter.
  • Smak til med salt og limesaft.
  • Grovhakk koriander og rør inn i gryten rett før servering.
  • Chiligryten smaker helt nydelig sammen med nybakt maisbrød.

Notes

Tips: Chiligryten smaker nydelig servert sammen med nybakt maisbrød. Rør sammen røren før du starter på chiligryten, og så baker det seg ferdig i ovnen mens du gjør klar resten av middagen.
Keyword gryterett

Flere oppskrifter

  • Chili sin carne

    Chili sin carne

    Chili sin carne – eller chili uten kjøtt – var en av de første veganske rettene jeg lærte meg å lage. Det er jo så lett. Lagde jo bare chili som tidligere, bare med mer bønner istedenfor kjøtt. Retten blir fortsatt hyppig servert hjemme hos…

    Les mer

  • Chili sin carne med bønner og bokhvete

    Chili sin carne med bønner og bokhvete

    Jeg er veldig begeistret for meksikansk mat, og synes det er spesielt gøy å lage retter uten typiske kjøtterstatninger.  Det byr gjerne på nye og spennende smaker. Her lar vi den proteinrike bokhveten spille hovedrollen, og i chiligryten får den selskap av grønnsaker og bønner.…

    Les mer

  • Meksikansk risgryte

    Meksikansk risgryte

    Herlig og rask meksikansk rett med bønner, mais, chili, koriander og lime. 

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating