Spagetti Bolognese
Med soyaprotein og vegansk “parmesan”.
Dette er en vegansk versjon av den italienske pastaklassikeren. Det fine med en ekte bologneseragú, er at kjøttet skal kokes veldig lenge for å bli helt mørt. Gjør du det samme med tørka soyaprotein (tvp) er det rett og slett vanskelig å skille de to fra hverandre.
Fordelen? Soyaprotein er mye sunnere, og ingen dyr har blitt drept for å produsere det.
Tvp får du kjøpt i en hel del helsekostbutikker, økologiske butikker og internasjonale dagligvarebutikker.
Utenom å nettopp bytte ut kjøttet, har jeg fullt den klassiske italienske oppskriften med gullrot, sellerirot, løk og tomatpuré. Selvfølgelig varierer oppskriften fra mama til mama i Italia, men det påfallende er at få av disse har i verken hvitløk, basilikum eller oregano, som så ofte dukker opp i den norske varianten av bolognaise.
Dere må rett og slett bare stole på meg her: Denne oppskriften er kanskje enkel, men den betyr ikke at den ikke kan være veldig god!
Vegansk spagetti bolognese
Ingredients
- 5 dl grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
- 1 ss soyasaus
- 1 ss lønnesirup
- 2 dl tørka soyaprotein gjerne den finkornede varianten
- 1 løk
- 1 gulrot
- 100 g sellerirot
- 1 ss vegansk margarin
- 1 ss olivenolje
- 2 ss tomatpuré
- 200 g tørka spagetti
Instructions
- Kok opp 3 desiliter av grønnsakskraften opp i en gryte. Når det koker har du i soyasaus, sirup og soyaprotein. Sett gryten til side og ha på lokket. La det stå i ti minutter, og sil av eventuell overflødig væske.
- Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.
- Varm opp smør/margarin og olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene, og fres dem et lite minutt. Tilsett soyaproteinet, og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.
- Ha over i en gryte, tilsett tomatpuré og resten av grønnsakskraften, og la det småkoke under lokk i ca en time. Smak til med salt og pepper.
- Når det nærmer seg klart, koker du spagetti al dente etter anvisning på pakken.
- Tips: Server retten med hjemmelaget vegansk “parmesan” laget av pinjekjerner og næringsgjær kjørt sammen i en foodprocessor.
Flere oppskrifter
-
Tomatrisotto
Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…
-
Grønnkålpasta fra Sykt billig
Dette er en lettvint og billig middag med råvarer jeg ofte har hjemme.
-
Toskansk gnocchi
Nydelig italiensk middag med gnocchi, sopp, spinat og soltørka tomat i en kremet saus.