Spagetti Bolognese

Spagetti Bolognese

Med soyaprotein og vegansk “parmesan”. 

Dette er en vegansk versjon av den italienske pastaklassikeren. Det fine med en ekte bologneseragú, er at kjøttet skal kokes veldig lenge for å bli helt mørt. Gjør du det samme med tørka soyaprotein (tvp) er det rett og slett vanskelig å skille de to fra hverandre. 

Fordelen? Soyaprotein er mye sunnere, og ingen dyr har blitt drept for å produsere det. 

Tvp får du kjøpt i en hel del helsekostbutikker, økologiske butikker og internasjonale dagligvarebutikker.

Varianten til høyre passer best i denne oppskriften.

Utenom å nettopp bytte ut kjøttet, har jeg fullt den klassiske italienske oppskriften med gullrot, sellerirot, løk og tomatpuré. Selvfølgelig varierer oppskriften fra mama til mama i Italia, men det påfallende er at få av disse har i verken hvitløk, basilikum eller oregano, som så ofte dukker opp i den norske varianten av bolognaise.

Dere må rett og slett bare stole på meg her: Denne oppskriften er kanskje enkel, men den betyr ikke at den ikke kan være veldig god!

Vegansk spagetti bolognese

Med tørka soyaprotein istedenfor kjøtt!
Course hovedrett, pasta
Cuisine italiensk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 5 dl grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss lønnesirup
  • 2 dl tørka soyaprotein gjerne den finkornede varianten
  • 1 løk
  • 1 gulrot
  • 100 g sellerirot
  • 1 ss vegansk margarin
  • 1 ss olivenolje
  • 2 ss tomatpuré
  • 200 g tørka spagetti

Instructions
 

  • Kok opp 3 desiliter av grønnsakskraften opp i en gryte. Når det koker har du i soyasaus, sirup og soyaprotein. Sett gryten til side og ha på lokket. La det stå i ti minutter, og sil av eventuell overflødig væske.
  • Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.
  • Varm opp smør/margarin og olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene, og fres dem et lite minutt. Tilsett soyaproteinet, og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.
  • Ha over i en gryte, tilsett tomatpuré og resten av grønnsakskraften, og la det småkoke under lokk i ca en time. Smak til med salt og pepper.
  • Når det nærmer seg klart, koker du spagetti al dente etter anvisning på pakken.
  • Tips: Server retten med hjemmelaget vegansk “parmesan” laget av pinjekjerner og næringsgjær kjørt sammen i en foodprocessor.
Keyword bolognese

Flere oppskrifter

  • Tomatrisotto

    Tomatrisotto

    Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…

    Les mer

  • Grønnkålpasta fra Sykt billig

    Grønnkålpasta fra Sykt billig

    Dette er en lettvint og billig middag med råvarer jeg ofte har hjemme.

    Les mer

  • Toskansk gnocchi

    Toskansk gnocchi

    Nydelig italiensk middag med gnocchi, sopp, spinat og soltørka tomat i en kremet saus.

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating