Plommesyltetøy
Legg plommene på glass – så har du en smak av sensommer hele vinteren.
Mens butikkene fremdeles tviholder på utenlandske varianter, er norske hager, torg og fruktmarkeder stappfulle av plommer.
Plommene er først og fremst utmerket snop. De smaker utrolig rett fra treet, de er kalorifattige, og de inneholder en del A-vitaminer, kalsium og jern.
Dessverre er holdbarheten på modne plommer veldig kort. Kombinert med at de fleste trærne byr på store mengder frukt, får en sjelden spist dem før de blir dårlige. Derfor er det greit å sylte dem ned, slik at du kan kose deg med de hele vinteren. Pass bare på å ha rene glass og å fylle dem helt opp – da holder syltetøyet seg best.
Plommesyltetøy
Ingredients
- 1 kg plommer
- 1 dl vann
- 250 g sukker med pektin eller mer om plommene ikke er så søte
Instructions
- Rens plommene (ta bort stilk og stein) og vask de. Pass på at du sorterer ut plommer som er sprukket, har mørke flekker, støtskader, mugg eller annen skade. Plommene skal være tørre og skallet skal være glatt.
- Vannmengden avhenger av plommene. Faste plommer trenger mye vann, mens bløte trenger lite.
- Ha dem i en gryte sammen med vannet. Kok opp.
- La det koke i ca ti minutter, til plommene er myke og “grøtete”. Rør inn sukkeret, og la det koke til alt er oppløst.
- Hell syltetøyet på rene glass. Ha på lokk og sett kaldt.
- Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.
Flere oppskrifter
-
Bakte plommer
Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.
-
Plommekake med kanel og mandler
Lettlaget kake som smaker helt suverent med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.