Indisk aubergine
Aubergine er en av mine absolutte favorittgrønnsaker når det kommer til konsistens. Ulike typer konsistens, faktisk. Ovnsbakt med litt olje kan den bli skikkelig saftig å tygge på – men står den i ovnen litt for lenge kan den plutselig bli myk og brukes som dipp.
I denne oppskriften går vi for førstnevnte; auberginebiter med en fast konsistens, neeeesten som kjøtt (ikke helt).
Sausen er skikkelig smaksrik, og kan fint fungere til andre typer grønnsaker – både ovnsbakte og kokte.
Ovnsbakt aubergine i indisk saus
Ingredients
- olje
- 1 aubergine
- salt
- ris til servering
- 1 liten løk
- 1 hvitløksfedd
- 1 ts gurkemeie
- 1,5 ts paprikapulver
- 1,5 ts spisskummen
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts sukker
- 2 ss tomatpuré kan erstattes av knuste tomater, ha i så fall i dobbel mengde
- 2,5 dl kokosmelk
- 65 g cashewnøtter
- 4 stilker bladpersille eller koriander kan sløyfes
- 1 ts chiliflak kan sløyfes
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kle et stekebrett med bakepapir, og ha litt olje oppå der igjen.
- Skjær stilkfestet av auberginen, og skjær resten i store terninger (behold skallet på).
- Fordel terningene utover stekebrettet, krydre med litt salt, og sett i ovnen. Bak i 20-25 minutter (jeg pleier la dem stå i til saus og ris er klar)
- Kok ris etter anvisning på pakken.
- Grovhakk løk, finhakk hvitløk.
- Varm opp olje til medium temperatur i en gryte. Ha i løk, hvitløk, gurkemeie, paprikapulver, spisskummen, ingefær og muskat, og la det surre i 4-5 minutter.
- Ha i sukker, 1 ts salt og tomatpuré og rør sammen. Ha deretter i kokosmelk, og la det hele koke opp.
- La sausen putre til grønnsakene er ferdig i ovnen. Smak eventuelt til med mer salt og rør inn cashewnøttene.
- NB: vil du ha mer smak i sausen? Det kan også være godt å tilsette garam masala og litt chili her.
- Anrett ris og aubergine i dype tallerker, topp med saus og eventuelt persille eller koriander samt chiliflak.
Flere oppskrifter
-
Grønnsaker i brun curry
Grønnsaker i “brun” curry ble til da jeg verken hadde currypaste eller ingredienser til å lage det i kjøleskapet… Det er nemlig slik at de fleste ingrediensene i currypaste også finnes i tørka variant i krydderskapet, og det er også mulig å droppe en eller…
-
Søtpotet tikka masala
Superdigg indisk middag med ovnsbakt søtpotet og aubergine i en nydelig kremet og krydret saus. Smaker godt med ris og raita til.
-
Spinatkorma
Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant.
-
Nektarinchutney
Nydelig til indisk mat – og du kan bruke oppskriften med både nektarin, fersken og plomme.