Grønnsaker i brun curry
Grønnsaker i “brun” curry ble til da jeg verken hadde currypaste eller ingredienser til å lage det i kjøleskapet… Det er nemlig slik at de fleste ingrediensene i currypaste også finnes i tørka variant i krydderskapet, og det er også mulig å droppe en eller to av dem. Og ta-da: brun curry!
I denne oppskriften kan du veldig fint variere med ulike typer grønnsaker også. Hvorfor jeg endte på squash, grønne bønner og jordskokk her? Jo, rett og slett fordi jeg fikk det i gave fra gården til en som følger meg på Instagram. Folk er så snille!
Grønnsaker i brun curry
Ingredients
- 300 g grønnsaker
- 2 dl ris
- 2 ss olje til steking
- 2 ss brun currypaste
- 2,5 dl kokosmelk
- 2 dl vann
- 1 grønnsaksbuljongterning
- ev. litt soyasaus
- ev. 2 stilker koriander eller basilikum
- 1 ts chiliflak
Brun currypaste
- 1 sjalottløk
- 1 hvitløksfedd
- 1 lime
- 1 ts chilipulver kan erstattes av 0,5 rød chili
- 1,5 ts koriander kan erstattes av 8 stilker koriander
- 1 ts malt ingefær kan erstattes av 2 cm ingefær
- 1 ss spisskummen
- 0,5 ts pepper
- 0,5 ts salt
Instructions
- Skjær opp grønnsakene i mindre biter. Jeg har her brukt jordskokk, squash og grønne bønner. Jordskokken delte jeg i biter med lengde på ca. 1 cm, squashen delte jeg i fire på langs og deretter i skiver med tykkelse på ca. en halv cm. Bønnene snittet jeg slik at de ble ca 1 cm brede og 5-6 cm lange.
- Kok ris etter anvisning på pakken.
- Varm opp olje til medium til høy temperatur i en gryte eller panne. Ha i currypaste, og la den surre i noen minutter, slik at det begynner å lukte godt.
- Ha i grønnsakene litt etter litt. Start med dem som trenger lengst steketid (rotgrønnsaker og ev. gresskar), og ha i resten etter samme prinsipp. Kål og andre bladvekster trenger minimalt med tid.
- Når grønnsakene har fått stekt litt med currypasten, heller du på kokosmelk og vann med buljongterning. La det koke i 5-10 minutter, til alle grønnsakene er klare. Smak eventuelt til med litt soyasaus.
- Servér med ris – og topp eventuelt med litt koriander, basilikum og/eller chiliflak.
Brun currypaste
- Finhakk sjalottløk og hvitløk. Riv limeskallet og press ut saften. Bruker du fersk chili, koriander og/eller ingefær kan du finhakke dem også.
- Rør alle ingrediensene sammen i en skål. Bruker du mye ferske ingredienser, kan du bruke en foodprocessor for å få mer “paste”-konsistens.
- Miksen holder seg fint en liten uke i lukket beholder i kjøleskapet.
Flere oppskrifter
-
Indisk aubergine
Aubergine er en av mine absolutte favorittgrønnsaker når det kommer til konsistens. Ulike typer konsistens, faktisk. Ovnsbakt med litt olje kan den bli skikkelig saftig å tygge på – men står den i ovnen litt for lenge kan den plutselig bli myk og brukes som…
-
Knekkebrød med valnøtter
Hjemmelagde knekkebrød er knallgode, og i tillegg er det å bake dem en utmerket mulighet til å kvitte seg med innholdet i åpna pakker med nøtter, kjerner og frø. Jeg følger sjelden en oppskrift til punkt og prikke – det viktigste her er å bevare…
-
Arme riddere
Veganske arme riddere – uten egg – og med kun helt vanlige ingredienser.