Kremet jordskokksuppe

En fyldig og smaksrik suppe, som passer godt på de dagene du skal imponere litt ekstra.
Jordskokk er en litt spesiell råvare, når det kommer til hvordan du skaffer deg den. De små knollene er av og til å få kjøpt i godt assorterte dagligvarebutikker, til en liten formue.
Dyrker du selv, er de ikke så enkle å finne i hagesentre, du er omtrent prisgitt å kjenne noen som har jordskokker i hagen, og som er villig til å dele.
Det er heldigvis de fleste.
Det er nemlig slik at jordskokken “vokser som ugress”, og formerer seg noe helt enormt. Derfor har de fleste den i pallekarmer, for hvis ikke har du den plutselig i hele hagen. Jordskokkplanten vokser seg høy og majestetisk uten at du trenger å gjøre noe særlig mer enn å vanne den. Den blomstrer helt nydelig utpå høsten, og står strak selv om det blåser stiv kuling.


Når blomstene visner, kan du begynne å grave opp i jorden under, og plutselig finner du en hel haug med jordskokker. Ta opp litt og litt, så har du over vinteren – og du har nok til å gi videre.
Jeg har to sorter i hagen – en har jeg fått av svogeren min, og en av Hans på jobben. De har litt ulike blomster og høyde, men smaken er lik på begge to.




Kremet jordskokksuppe
Ingredients
- 500 g jordskokk
- 1 liten løk
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss olje til steking
- 5 dl vann med grønnsaksbuljongterning
- 3 dl usøtet plantemelk
- 2 dl plantefløte
- 0,5 sitron
- salt
- pepper
- brødkrutonger
- bladpersille
- kaldpresset raps- eller olivenolje
- chiliflak
Instructions
- Vask og skrell jordskokkene. Skjær dem i mindre biter. Grovhakk løk, finhakk hvitløk.
- Varm opp oljen til medium/høy temperatur i en gryte. Ha først i løk og hvitløk, surr i et par minutter, tilsett deretter jordskokk, og surr i et par minutter til.
- Hell på vann med buljongpulver, melk og fløte, press i litt sitronsaft og krydre med litt salt og pepper, og la suppen koke opp.
- Kok suppen til jordskokkbitene er møre. Kjør den deretter jevn med en stavmikser eller i en blender (pass på så du ikke brenner deg), smak eventuelt til med litt mer sitronsaft, salt og pepper.
- Suppen smaker godt som den er, men blir ekstra god toppet med brødkrutonger, hakka bladpersille, litt kaldresset raps- eller olivenolje og et lite dryss chiliflak.
Flere oppskrifter
-
Spicy “ramen”
Jeg føler at ramen-oppskrifter er noe superhellig, som man helst ikke skal begi seg ut på før man har gått på kurs ca. like lang tid som det tar å bli pilot. Og det er jeg rett og slett ikke tålmodig nok til.
-
Kremet jordskokksuppe
En fyldig og smaksrik suppe, som passer godt på de dagene du skal imponere litt ekstra. Jordskokk er en litt spesiell råvare, når det kommer til hvordan du skaffer deg den. De små knollene er av og til å få kjøpt i godt assorterte dagligvarebutikker,…
-
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.