Pasta med palmekål og småtomater

Pasta med palmekål og småtomater

Lettvint vegansk middag med kun syv ingredienser. Her trenger du fem minutter på forberedelser, ellers gjør stekeovnen hele jobben for deg.

Finnes det noe bedre enn egendyrka grønnsaker? Jeg er jammen ikke sikker. Hver sommer går jeg løs på tomatdyrkning med den største selvtillit, noe som resulterer i et par håndfuller tomater fra en skog av planter. Jaja. De smaker i alle fall enormt bra, og jeg klarer å øke avlingen i alle fall litt hvert år (hadde det vært enkelt hadde vel alle gjort det?).

Palmekål er også en hagefavoritt. Den smaker litt mer… eksklusivt enn de andre kåltypene, og er helt topp å bruke i matlaging (kan fint erstattes av grønnkål, dersom du ikke får tak i). Å dyrke kål er egentlig superenkelt, men her må du følge veldig med at det ikke kommer kålorm, som ødelegger avlingen. I år droppet jeg hele kål-opplegget av den grunn, men heldigvis kom min venninne Susanne på besøk med kål fra hennes hage.

Hun hadde også med hvitløken jeg har brukt her, mens oreganoen var fra min veranda. Oregano er enkelt å få til forresten – du trenger bare god tid! Jeg lot den spire og bli litt sterk i vinduskarmen, før jeg flyttet den ut i en potte etter hvert. Der vokser den godt og gir store, robuste blader – veldig ulike de lange tynne stilkene vi finner i urteavdelingen i dagligvarebutikker. Den vokser godt, ja, er ikke redd for diverse vær, og jeg ser for meg den skal levere frisk oregano helt til frosten kommer.

Uansett. Her har vi tomater, kål, hvitløk og oregano fra hagen min og hagen til Susanne. Oppskriften er veldig lettvint, her får nemlig stekeovnen gjøre nesten all jobben. Tomatene og hvitløken stekes så lenge at de blir myke, og kan røres sammen til saus. Kålen og oreganoen får bli litt sprø, men myknes opp i den gode sausen.

Sammen med nykokt pasta blir dette en skikkelig god middag, som fint kan styles opp med litt focaccia eller hvitløksbrød om du føler for det. For mer protein i retten, kan du toppe med pinjekjerner eller hakka, ovnsbakte mandler.

Pasta med palmekål og småtomater

Lettvint pastarett med bare syv ingredienser. Savner du protein i retten, kan du toppe med pinjekjerner eller ovnsbakte, grovhakka mandler.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 50 minutes
Course hovedrett
Cuisine italiensk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • olje til steking
  • 300 g småtomater
  • 2 hvitløksfedd
  • 200 g palmekål kan erstattes av grønnkål
  • 4 stilker oregano
  • 1 ts chilisalt eller vanlig salt
  • 200 g pasta

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 180 grader over- og undervarme. Ha litt olje nederst i en stor ildfast form.
  • Ha i tomatene og hvitløksfeddene, og sett i ovnen. La dem stå i ca. 30 minutter, tomatene skal begynne å miste litt fasong og bli litt gylne (du skal kunne se at de har blitt stekt, rett og slett).
  • Snitt palmekål og grovhakk oregano, og gjør klar pastaen til koking. Prøv å gå pastaen til å bli ferdig ca. samtidig som alt i ovnen er ferdig.
  • Når tomatene har stått i ovnen i 30 minutter, tar du ut formen og har i kål og oregano, og drysser over litt chilisalt. Sett inn igjen, og stek til kålen begynner å bli sprø – det tar ca. 10 minutter.
  • Ta ut formen. Dersom hvitløksfeddene ikke har skall på, kan du mose dem med en gaffel. Er skallet på holder det å presse ut innmaten (og kaste skallet). Dersom tomatene ikke allerede har mistet fasongen er det greit å prikke litt forsiktig i dem først slik at det går hull på dem, før du moser også dem med en gaffel.
  • Hell vannet av pastaen, og ha pastaen over i formen. Vend alt godt sammen, og server med en gang.
Keyword pasta

Flere oppskrifter

  • Hvitløkspinner

    Hvitløkspinner

    Disse er enormt gode som tilbehør til pasta, suppe eller salat, eller servert som en tapasrett (gjerne med hvitløksdipp til).

    Les mer

  • Risotto med svartkål

    Risotto med svartkål

    Kjøkkenhage, altså! Så gøy! Etter en ganske grønnkålbasert start i fjor, har jeg i år sådd og sådd allslags urter og grønnsaker. I juni gikk jeg og plukket et og et jordbær sånn annenhver dag, men nå i juli går det virkelig an å høste…

    Les mer

  • Verdens beste aioli

    Verdens beste aioli

    Hva som gjør denne aiolien til verdens beste? Jo, nå skal du høre. Trikset for å få en ekstra god aioli er nemlig å bake hvitløken i ovnen før bruk. Da blir smaken mildere, rundere og bedre, og den myke konsistensen blander seg rett inn…

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating