Toskansk gnocchi

Nydelig italiensk middag med gnocchi, sopp, spinat og soltørka tomat i en kremet saus.
Så jeg har googlet. Prøvd å finne ut hva som må til for å sette “toskansk” foran navnet på en oppskrift.
Jeg tror ikke akkurat at det er en patentert tittel, men mye tyder på at en toskansk saus skal være med fløte, soltørka tomat, sitron, italienske urter og parmesan. Sistnevnte erstatter jeg med næringsgjær, ellers mener jeg at jeg klarer å holde meg rimelig tett opp mot originalen.
Personlig kan jeg fint spise meg mett på gnocchi i fløtesaus syv dager i uken, men for å gjøre det til en “ordentlig” oppskrift til bloggen har jeg introdusert et par ekstra ting:
Krydret og sprøstekt sopp gir retten litt salt og røkt smak, og ikke minst litt “crunch”. Litt som kjøtt ville ha gjort. I tillegg har jeg i cashewnøtter for ekstra protein.
Får du av en eller annen grunn rester, kan de kokes opp med litt ekstra fløte neste dag, eventuelt kan du ha dem i en ildfast form med litt revet vegansk ost på, og steke i ovnen i 15 minutter. Kjempegodt!

Toskansk Gnocchi
Ingredients
- 4-5-6 østerssopp
- 1 hvitløksfedd
- 1 dl soltørka tomat i olje
- 4 ss usalta cashewnøtter
- 4 ss næringsgjær
- olje til steking
- 0,5 ts røkt paprikapulver
- salt
- 1 ts paprikapulver
- 2,5 dl grønnsakskraft eller vann med buljongterning
- 2,5 dl vegansk matfløte eller kokosmelk
- 0,5 sitron
- 1 ts oregano
- 1 ts rosmarin
- 1 ts timian
- pepper
- 500 g gnocchi
- 65 g spinat eller grønnkål
- 2 stilker basilikum
Instructions
- Riv østerssopp i litt mindre biter. Finhakk hvitløk, grovhakk soltørka tomat.
- Kjør nøtter og næringsgjær til pulver i en foodprocessor eller blender.
- Varm opp oljen til høy temperatur i en stekepanne. Ha i soppen, krydre med røkt paprikapulver og litt salt, og stek til den er gyllen og nesten sprø.
- Legg soppen til side, skru ned temperaturen noen hakk, og ha litt mer olje i pannen om det er tørt.
- Ha i hvitløk, soltørka tomat og paprikapulver, og la det surre i et minutt. Tilsett deretter grønnsakskraft, matfløte, sitronsaft, oregano, rosmarin og timian. Har du ikke alle de tre krydderne, kan du helt fint bytte ut et av dem med et av de andre.
- Rør sammen og la sausen koke opp. Vips inn halvparten av cashew-/næringsgjærpulvere, og smak til sausen med salt og pepper.
- Ha i gnocchi og spinat, og la det koke i sausen i 3-4 minutter, til gnocchien er gjennomvarm. Vend til slutt inn soppen.
- Servér gnocchien rykende varm, topp med basilikum og resten av cashewpulveret.
Relaterte oppskrifter
-
Vegansk risgrøt
“Unødvendig med en oppskrift på risengrynsgrøt i en matblogg”, tenker du kanskje, men denne oppskriften har det altså tatt litt prøving og feiling å finne fram til. Det er melken det handler om.
-
Pastasalat med kikerter
Perfekt når du har rester av kokt pasta i kjøleskapet. Tahinidressingen her er en av mine favoritter, og smaker godt sånn ca. til alt.
-
Jackfruit i peanøttsaus
Nydelig bowl med kremet saus, stekt jackfruit og ovnsbakt søtpotet.