Fransk løksuppe
Nydelig suppe med få ingredienser og masse, masse god smak.
Løksuppe gratinert med brød og ost er virkelig en knallgod fransk spesialitet, og heldigvis overraskende enkel å lykkes med selv. Det viktigste er å være tålmodig når du steker løken, deretter går det meste av seg selv.
Løk er en skikkelig fascinerende råvare, spesielt med tanke på hvordan den totalt skifter smak når den varmebehandles. I min forrige bok, Sykt billig, fikk jeg hjelp av en kjemiingeniør til å forklare prosessen som skjer på komfyren.
Til glede for dere som ikke har boka, og som har lyst å bli gode på quiz:
Kjemiske prosesser oppstår mens man lager mat. Ved oppvarming brytes kjemiske forbindelser (les: ting som finnes i løken) ned når de blir tilført varme (det vil si stekt). Det som skjer med løk når den varmes opp, er at de 9 grammene med sukker som allerede finnes i en mellomstor løk, blir omdannet til mindre molekyler på grunn av høyere temperatur og tilstedeværelse av oksygen i luften. Molekylene går også over fra fast til flytende form. De store sukkerenhetene blir til kjempemange små enheter, og da blir smaken søtere. De mange som skraper av alle biter med rå løk fra burgeren sin, vil elske et stort stykke av denne paien. (Eller en stor skål av denne suppa, i vårt tilfelle)
Fransk løksuppe
Ingredients
- 2 løk
- 2 hvitløksfedd
- 2 stilker timian
- 1 ss olje til steking
- 0,5 ts sukker
- 5 dl grønnsakskraft eller vann med grønnsaksbuljongpulver
- 1 laurbærblad
- 50 g vegansk ost mozzarella eller cheddar er bra
- 2 halvtørre brødskiver
Instructions
- Skjær løken i skiver på ca. en halv cm. Finhakk løk, og riv alle timianbladene løs fra stilken. Spar gjerne litt timian til pynting.
- Varm opp oljen til medium temperatur i en gryte. Ha i løkskivene og la dem steke til de blir skikkelig gylne og fine. Her gjelder det å smøre seg med tålmodighet – stekingen frigir sødme i løken, og suppen blir bedre og bedre desto søtere de blir. Bare ikke brenn dem.
- Ha i sukker, rør sammen med løken slik at det nesten blir som karamell. Rør inn hvitløk og timian. Hell på grønnsakskraften, ha i laurbærbladet og la suppen koke opp.
- Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram to suppeskåler som tåler temperaturen og sett dem på et stekebrett. Riv osten.
- Når suppen har kokt i ca. et kvarter fisker du opp laurbærbladet, smaker eventuelt til med litt salt, og heller over i suppeskålene. Legg en brødskive oppå hver porsjon, topp med revet ost.
- Sett i ovnen og stek i 4-5 minutter, til osten smelter. Servér suppen med en gang, gjerne med litt ekstra timian på toppen.
Flere oppskrifter
-
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.
-
Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst…
-
Søtpotetsuppe med sprøstekte linser
Elsker du søtpotetsuppe, men synes det ofte blir for lite protein i? Et godt tips er å toppe suppen med sprøstekte linser.