Gresskarpuré

Gresskarpuré

Nydelig puré som du kan bruke i bakst, sauser, supper og ikke minst i pumpkin spiced latte. 

Et måneds tid før Halloween dukker det plutselig opp norsk gresskar i omtrent alt som er av dagligvarebutikker, bondens marked og REKO-ringen. Der blir de i en måned eller to, med et vilt salg etter Halloween, før vi plutselig kan se langt etter de oransje smaksbombene. I alle fall de som er dyrket her hjemme.

Norsk gresskar er i sesong på høsten, og med noen triks kan du bevare den gode smaken hele året.

Heldigvis går det an å bevare gresskarsmaken langt utover vinteren og våren, hvis du kan et par triks. Gresskarpuré er en av mine favorittmetoder for å konservere gresskaret. Det er å enkel å lage, stekeovnen din gjør mesteparten av jobben, og du kan lagre puréen både i kjøleskap og fryser. Skal den stå i kjøleskapet anbefaler jeg å sterilisere glassene før bruk, men til lagring i over en uke anbefaler jeg uansett fryseren.

Så kan du ta fram gresskarpuré når du vil ha gresskarsuppe, gresskarcupcakes, gresskarterte, gresskarhummus, pumpkin spiced latte… eller andre retter som blir ekstra gode med gresskar i.

Gresskarpuré

Nydelig puré som du kan bruke i bakst, sauser, supper og ikke minst i pumpkin spiced latte. 
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course preservering
Servings 1 glass

Ingredients
  

  • 1 gresskar
  • 2 dl vann

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 175 grader, og finn fram en ildfast form som er stor nok til å ha arealet av to gresskarhalvdeler liggende ned.
  • Del gresskaret i to. Bruk en spiseskje til å ta ut innmaten (frø og sånt). Hell vann i formen, sett gresskaret over med det uthulte rommet ned mot formen.
  • Dekk formen med aluminiumsfolie, sett i ovnen og stek i 45 minutter til 1 time. Gresskaret skal være litt mykt i toppen når du tar det ut (dytt en skje nedi og se om det lett gir etter).
  • Grav ut fruktkjøttet og ha det over i en foodprocessor. Kjør til en helt jevn puré, det går kjapt.
  • Ha over i rene beholdere, og oppbevar kaldt. Jeg pleier å ha puréen i et par steriliserte glass i kjøleskapet, og fryser resten ned i frysebeger.
Keyword gresskar

Flere oppskrifter

  • Gresskartaco

    Gresskartaco

    Nydelig tacovariant med ovnsbakt gresskar, søt eplesalsa og cashewkrem.

  • Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk

    Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk

    Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.

  • Pasta i gresskarsaus

    Pasta i gresskarsaus

    Her er en rask og knallgod middag med relativt kort ingrediensliste – men masse smak.



7 thoughts on “Gresskarpuré”

  • Takk!
    Jeg så etter hvordan man lagde dette, men på YouTube var det bare oppskrifter med hermetiske ferdiglagde gresskar-pureer. Heldigvis fant jeg din side!

  • Yay til deg, nå får jeg redda gresskaret som har lagt i kjøleskapet, og som jeg aldri har fått meg til å bruke! ❤️ Jeg skal sterilisere glassene i ovnen, slik det står beskrevet i lenken du la ut her. Hvor lenge kan jeg stole på at purèen holder seg i kjøleskapet da? Vil lage litt julegaver.

    • Utrolig koselig å høre 🙂 Ang holdbarhet så anbefaler jeg å ha dem i fryseren om du skal oppbevare dem lenge, og ta ut kvelden før du skal gi dem i gave.

  • Hei der! Her har jeg et ørlite idiotspørsmål har laget pure av halloweengresskaret, men måler jeg dette opp på samme vis som rå gresskar når jeg skal bruke det? Ser at gresskarsuppen din vil ha rå gresskar i gram, tilsvarer det det samme som mos i gram? Æææær. Newbie‍♀️

    • Ingen grunn til panikk!

      Du trenger nok litt mer mos enn rått gresskar her, men det går helt fint an å prøve seg litt fram 🙂 Når du bruker mos er jo gresskaret allerede kokt, så dersom du merker suppen blir litt tynn, rører du bare inn mer helt på slutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating