Fransk potetform

Fransk potetform

En nydelig bechamelsaus med sopp, vårløk, linser og hvitløk dekkes av potetstappe og gratineres i ovn. Trenger du egentlig å vite noe mer…?

Dette er en middag jeg ikke kan fatte og begripe at jeg ikke har laget tidligere. Sausen og alt oppi den smaker knallbra, og potetstappe er alltid en favoritt. Og ikke nok med det – dette er en av mine skikkelig billige middagsoppskrifter også. Jeg brukte cirka 50 kroner for fire porsjoner – ikke inkludert krydder, mel, melk og næringsgjær. Det blir 12,50 per porsjon det. Innafor synes jeg.

vegansk fransk potetform

Fransk potetform

Nydelig form med linser og potetstappe. Dersom du ikke har provencekrydder, kan du bruke en kombinasjon av oregano, basilikum, rosmarin, timian og/eller merian.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 50 minutes
Course hovedrett
Cuisine fransk
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 800 g poteter
  • 4-5 vårløk
  • 2 hvitløksfedd
  • 200 g sopp
  • 1 kartong (ca. 4 dl) grønne eller brune linser ev. 2 dl tørka linser som du koker selv
  • 2+2 ss olje til steking
  • 2 ts provencekrydder
  • salt
  • pepper
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl usøtet mandel- eller soyamelk
  • 2 ss næringsgjær kan sløyfes

Instructions
 

  • Forvarm stekeovnen til 200 grader, og finn fram en mellomstor ildfast form. 
  • Kok opp godt med vann i en gryte. Skell potetene og skjær dem i terninger. Ha i det kokende vannet og kok til de er møre.
  • Skjær vårløk i ringer, finhakk hvitløk og skjær sopp i terninger. Sil laken av linsene, og skyll dem i kaldt vann.
  • Varm opp 2 ss olje til høy varme i en panne. Ha først i soppen, og la den frese i noen minutter. Senk varmen til medium, ha i vårløk, hvitløk og linser. Krydre med provencekrydder, salt og pepper, og la det surre mens du gjør klar resten.
  • Ha 2 ss olje i en liten gryte, visp inn hvetemelet. Varm opp til medium/høy temperatur, og visp inn litt og litt plantemelk. Skru av varmen når du har en tykk saus.
  • Ha i næringsgjær om du har det, hvis ikke kan du smake til med litt salt og pepper her og. Hell linseblandingen over i sausen, og hell over i den ildfaste formen.
  • Sil vannet av potetene. Mos dem med en gaffel, ha i litt salt og pepper, og eventuelt litt mer plantemelk til du har en god konsistens. Ha potetmosen over linsene i formen, og sett det hele i ovnen i cirka 20 minutter – du skal ha gylne topper på potetmosen.
  • Servér formen rykende varm med en gang den er ferdig i ovnen. Litt persille på toppen er lurt om du skal ta bilder av maten.
Keyword poteter

Flere oppskrifter

  • Indisk aubergine

    Indisk aubergine

    Aubergine er en av mine absolutte favorittgrønnsaker når det kommer til konsistens. Ulike typer konsistens, faktisk. Ovnsbakt med litt olje kan den bli skikkelig saftig å tygge på – men står den i ovnen litt for lenge kan den plutselig bli myk og brukes som…

  • Blomkål i appelsinsaus

    Blomkål i appelsinsaus

    Forsideoppskriften fra min første bok!

  • Søtpotet tikka masala

    Søtpotet tikka masala

    Superdigg indisk middag med ovnsbakt søtpotet og aubergine i en nydelig kremet og krydret saus. Smaker godt med ris og raita til.



3 thoughts on “Fransk potetform”

  • Denne var helt fantastisk! Noe av det beste jeg har smakt og min (egentlig kjøttspisende) mann var helt enig. Ternigkast 6!

  • Jeg har nå lagd denne to ganger. Første gang ble sausen alt for tynn og boblet opp over potetene. Denne gangen lagde jeg sausen veldig tykk. Og den boblet fremdeles over potetene?! Hva gjør jeg feil?..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating