Indisk daal
Knallbillig middag med knallgode smaker.
Når vi snakker om billig og næringsrik mat, er tørka linser noe av det som oftest nevner. De koster “nesten ingenting”. På den lokale internasjonale matbutikken her jeg bor, er det 30 kroner for 1 kilo. Det er nok til minst 16 porsjoner av denne retten, sannsynligvis litt mer.
Og i tillegg til å være billige, er linsene næringsrike (spesielt er de gode på protein), og de er skikkelig anvendelige. Min favoritt er å la dem koke til dem med masse gode krydder, til de nesten går i oppløsning.
Dette er en indisk daal-variant – en aldri så liten klassiker faktisk – som jeg ikke bare lager fordi den er billig og næringsrik, men aller mest fordi den smaker så godt.
Det finnes utrolig mange varianter av daal en kan lage, den ene bedre enn den andre! Fellestrekkene er at indisk daal stort sett alltid er raskt og enkelt å lage, det smaker alltid godt og det er en næringsrik rett med masse proteiner. Når den i tillegg kan bli skikkelig billig, er det ikke stort mange ekstra bokser å krysse av i, spør du meg!
Her er det viktig å bruke tørka røde linser, ikke hermetiske, da de omtrent skal gå i oppløsning under koking (og trekker til seg masse god smak underveis). Tørka linser fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Ekstra billige får du dem i internasjonale butikker.
Det finnes to varianter – hele og spittlinser. I vanlige dagligvarebutikker selges vanligvis splittlinsene, uten at det oppgis på pakken. Disse går det litt kjappere å koke enn de hele linsene – men de gir samme resultat. Jeg må innrømme at jeg av og til blander de to, hvis jeg har to pakker som begynner å bli tomme. Det går helt fint det og.
Indisk linsegryte
Ingredients
- 2 dl ris
- 0,5 løk
- 1 hvitløksfedd
- olje til steking
- 1 ts spisskummen
- 1 ts malt koriander
- 1 ts gurkemeie
- 0,5 ts chilipulver
- 2,5 dl tørka røde linser
- 6 dl vann
- 4 dl knuste tomater
- salt
- frisk koriander
- 1 ts chiliflak
Instructions
- Kok ris etter anvisning på pakken. Grovhakk løk, finhakk hvitløk.
- Varm opp olje i en gryte. Ha i løk og hvitløk, la det surre i noen minutter, tilsett deretter spisskummen, koriander, gukemeie og chilipulver. Rør sammen og la det steke videre til løken er myk og det lukter godt.
- Ha i linser, vann, tomater og litt salt. Kok opp, og la det deretter småkoke under lokk til linsene nesten går i oppløsning. Dette tar 15-20 minutter.
- Smak eventuelt til med litt mer salt, og eventuelt krydder.
- Grovhakk koriander.
- Servér linsene sammen med ris, dryss koriander og chiliflak på toppen.
Flere oppskrifter
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Spinatkorma
Denne oppskriften ramlet inn i hodet mitt i fjor sommer da jeg hadde shoppestopp på mat for første gang. Det var så godt som tomt for ferske grønnsaker i kjøleskapet (og kjøkkenhagen). Litt ulik løk og en halv pose frossen spinat var alt jeg fant.
-
Nektarinchutney
Nydelig til indisk mat – og du kan bruke oppskriften med både nektarin, fersken og plomme.
1 thought on “Indisk daal”
Leave a Reply
Elsker billige middagstips 🙂