Falafel med hummus og potetbåter
Dette er en kombinasjon av to av mine aller mest populære oppskrifter, falafel og hummus, i den formen jeg spiser dem aller oftest selv: med stekte potetbåter og pitabrød.
Falafel med hummus er vegetarmat som de aller, aller, aller fleste liker – både veggiser og “kjøttetere”. Og det er jo ikke rart! Hvem kan si nei til godt krydra, sprøstekte kikertboller og silkemyk hummus?
Her gjør vi dem ekstra gode, for vi serverer dem i selskap med stekte potetbåter og pitabrød. Det er rett og slett veldig, veldig godt sammen – og vel verdig middagsbordet på både en fredags- og lørdagskveld.
Falafel med hummus: variasjonsmuligheter
- Falafelen her er godt krydra. Liker du ikke koriander? Ha i mer persille heller. Skal du servere retten til barn? Vurder om du må roe ned på hvitløk og chili.
- Vil du ha falaflene enda sprøere? Friter dem istedenfor. Mindre fett? Stek dem i ovnen.
- Lyst på annet tilbehør? Kjør på med annet tilbehør! Jeg synes falafel er knallgodt med tacotilbehør, for eksempel. Og på pizza! Falafel smaker også godt med marinert aubergine eller muhammara.
Falafel med hummus og båtpoteter
Ingredients
- 3 dl tørka kikerter
- 0,5 ts natron
- olje
- 4 poteter
- 3 hvitløksfedd
- salt
- pepper
- 1/4 løk eller 1 liten løk
- 1/2 rød chili
- 4 stilker bladpersille
- 4 stilker koriander
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts bakepulver
- 5 ss hvetemel
- 4 pitabrød
- 2 ss tahini
- 1 sitron
Instructions
- Bløtlegg kikertene i vann over natten, eller i minst åtte timer. Sil av vannet, og legg to tredjedeler av kikertene til side. Kok opp godt med vann i en gryte, tilsett natron og den ene tredjedelen av kikertene, og kok til de er møre. Gjør klar resten mens de koker.
- Forvarm stekeovnen til 225 grader, og finn fram en ganske stor ildfast form. Den skal få plass i ovnen, men det skal også være plass til pitabrødene, så husk på det. Gni inn formen med litt olje.
- Skjær potetene i båter, ha dem utover i den ildfaste formen, og krydre med salt og pepper. Sett i ovnen når kikertene har kokt i et kvarter.
- Ha de kikertene som ikke koker i en foodprocessor. Tilsett 2 hvitløksfedd, gul løk, chili, persille, koriander, spisskummen, bakepulver og 1 ts salt, og bruk “pulse”-funksjonaliteten til å grovhakke blandingen.
- Ha deretter i én og én spiseskje hvetemel, og bland det til du har en klebrig deig det går an å forme falafler av. Det er viktig å ikke bare mose alt her – da blir det nesten umulig å få falafelene gjennomstekte, og de vil bli veldig myke i midten. Form boller av deigen og press dem cirka én centimeter flate.
- Vask foodprocessoren (eller finn fram en annen om du har to og liker mye oppvask på en gang).
- Varm opp olje til høy temperatur i en stekepanne. Stek falaflene gylne på hver side, skru deretter varmen ned til lav, og la dem stå og surre mens du gjør klar resten.
- Tilbered pitabrød etter anvisning på pakken. Når de kokende kikertene er helt totalt møre, på grensen til myke, fisker du dem opp av gryten (ta vare på en del av kokevannet!), og har over i den rene foodprocessoren. Tilsett 1 hvitløksfedd, litt salt, tahini og saften fra en halv sitron. Kjør til du har en helt jevn hummus. Her kan du spe med kokevann for å få perfekt konsistens på den, du kan smake til med litt mer sitronsaft, og eventuelt med litt mer salt.
- Når alt er klart, serverer du falafel med pitabrød, hummus og båtpoteter.
Flere oppskrifter
-
Tre typer hummus
med samme grunnoppskrift.
-
Loaded hummus
Herlig hummustallerken med tomat, agurk, aprikos, solsikkekjerner og koriander. Server den med pitabrød som et lite måltid, eller server den som tilbehør til f.eks. falafel.
-
Ovnsbakt blomkål på libanesisk vis
Av og til spør jeg meg selv kanskje roe ned på blomkål-oppskriftene snart? Men så møter jeg folk som er overrasket over at du kan bruke blomkålen til noe annet enn å koke den hel, og å servere som middagstilbehør men maks litt salt som krydder- Da…
5 thoughts on “Falafel med hummus og potetbåter”
Leave a Reply
Går det an å fryse disse? Hvor lenge holder de seg da?
Falafel går det kjemefint å fryse 🙂 Usikker på om det funker med hummus og potetbiter da.
Kan man bruke vanlig hermetiske kirkerter i lake her, eller må det kokes?
Jeg foretrekker å bruke dem rå + bløtlagte, uten koking. Da blir falafelen mye bedre 🙂 Hermetiske kikerter er kokt allerede, så fungerer ikke like bra dessverre.
Kjempegod middag!