Rødbeterisotto med erter
Rødbeter og erter er så norsk som vi får det. De er kortreiste, næringsrike og ikke minst smakfulle, og blir brukt i massevis av tradisjonelle oppskrifter. I denne oppskriften går jeg for en mer italiensk variant, og lager en herlig “norsk” risotto. Rødbeten får koke med risen, og går nesten i oppløsning under koking, mens ertene kommer inn rett før gryten skal på bordet.
Ellers så må jeg minne på mine to viktigste risottoregler:
1. Hold væsken du skal spe med varm, og ha i nettopp litt og litt. Da forhindrer du at kokeprosessen starter.
2. Gjestene skal vente på risottoen, ikke omvendt. Den er aller, aller best servert med en gang den er ferdig.
Og et lite tips sånn helt på tampen: det er helt innfor å bytte ut den ene desiliteren vann med hvitvin. Bruk i så fall den først, før du begynner å spe med varmt vann.
Antall: 4 porsjoner
Tid: 30 minutter
Ingredienser:
- 1 rødbete (helst rå med skallet på – men du kan dra denne retten i land med ferdigkokte også)
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 sjalottløk
- 2,5 dl risottoris
- 6 dl vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
- 3 ss pinjekjerner
- 1 ss olje til steking
- 2 dl frosne erter
- eventuelt litt salt
- noen stilker basilikum
Framgangsmåte:
Skrell rødbeten og skjær den i terninger. Finhakk hvitløk og sjalottløk. Skyll risen i godt med vann. Kok opp vann med buljongpulver, og hold det rett rundt kokepunktet mens du lager risottoen.
Ha en gryte på medium/høy varme. Ha først i pinjekjernene, og rist dem i et par minutter. Pass på at de ikke brenner seg. Legg dem deretter til side. Ha olje i gryta, deretter hvitløk og sjalottløk, surr det i et par minutter. Tilsett deretter rødbeteterninger og ris, og surr det i et minutt til.
Spe deretter med litt og litt vann med buljongpulver. La det koke helt inn før du har i mer.
Når du har cirka 1 dl vann igjen, har du også i ertene. Ha i vann til du har perfekt risottokonsistens. Ha deretter gryten av varmen, sjekk om du må smake til med litt salt. Topp risottoen med pinjekjerner og basilikum, og servér den rykende varm.
Rødbeterisotto med erter
Ingredients
- 2 dl frosne erter
- 1 rødbete (helst rå med skallet på – men du kan dra denne retten i land med ferdigkokte også)
- 1 kinesis hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- 1 sjalottløk ev. annen liten løk
- 2,5 dl risottoris
- 6 dl vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
- 3 ss pinjekjerner
- 1 ss olje til steking
- eventuelt litt salt
- noen stilker basilikum
Instructions
- Tin ertene på kjøkkenbenken mens du gjør klar resten.
- Skrell rødbeten og skjær den i terninger. Finhakk hvitløk og sjalottløk. Skyll risen i godt med vann. Kok opp vann med buljongpulver, og hold det rett rundt kokepunktet mens du lager risottoen.
- Ha en gryte på medium/høy varme. Ha først i pinjekjernene, og rist dem i et par minutter. Pass på at de ikke brenner seg. Legg dem deretter til side. Ha olje i gryta, deretter hvitløk og sjalottløk, surr det i et par minutter. Tilsett deretter rødbeteterninger og ris, og surr det i et minutt til.
- Spe deretter med litt og litt vann med buljongpulver. La det koke helt inn før du har i mer.
- Når du har cirka 1 dl vann igjen, har du også i ertene. Ha i vann til du har perfekt risottokonsistens. Ha deretter gryten av varmen, sjekk om du må smake til med litt salt. Topp risottoen med pinjekjerner og basilikum, og servér den rykende varm.
Notes
Flere oppskrifter
-
Pasta med palmekål og småtomater
Lettvint vegansk middag med kun syv ingredienser. Her trenger du fem minutter på forberedelser, ellers gjør stekeovnen hele jobben for deg.
-
Tomatrisotto
Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…
-
Grønnkålpasta fra Sykt billig
Dette er en lettvint og billig middag med råvarer jeg ofte har hjemme.