Porsjonsterte med pære
Dette er en nydelig ovnsbakt pære med smak av peanøtter og salt karamell, servert på en sprø butterdeigbunn. Desserten er den perfekte avrundingen på en fin middag men tar ikke spesielt lang tid å forberede. Venter du gjester så kan du faktisk gjøre mesteparten av arbeidet lenge før dørklokka ringer.
Porsjonsterte med pære
Ingredients
- 2 plater butterdeig
- 2 pærer
- litt olje til steking
- 1 ss peanøttsmør
- 2 ss brunt sukker
- eventuelt bitte litt salt
- eventuelt melis til servering
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir. Tin butterdeigplatene. Når de er ferdig tinte deler du de i to på midten. Hver firkant skal ha en halv pære på toppen – så om pærene er lengre enn butterdeigplatene er det greit å kjevle eller trykke platene ut noe før bruk. Legg de til slutt på stekebrettet.
- Skjær pærene i to, fjern stilken.
- Finn fram en stekepanne. Vi skal steke sukker her, og selv om det ikke skal stekes lenge eller på høy temperatur, så er det en grei rutine å ha klart et lokk til pannen – eller brannteppe. Eller begge. Med sukker på komfyren er det alltid greit å være forsiktig.
- Ha pannen på medium varme, og ha i litt olje. Ha deretter i pærebitene, og stek de litt på hver side. Dersom de er knallharde kan du godt steke de i opp mot 5 minutter, er de godt modne så trenger de såvidt å få stekeskorpe.
- Ha deretter peanøttsmør i pannen, og rør litt rundt på alt slik at det kommer borti pærebitene. Ha deretter i sukker, og la det stå til sukkeret smelter sammen med peanøttsmøret. Vend litt på pærene slik at de blir godt dekket.
- Dryss litt salt over til slutt – dersom du ønsker det. Jeg er veldig glad i den salte karamellsmaken, så synes det er godt med et lite dryss.
- Dersom du lager klar denne desserten i god tid før den skal spises, så kan du her legge pærene i kjøleskapet, og gjøre selve ovnsbakingen f.eks. mens hovedretten blir fortært.
- Legg pærebitene på hver sin butterdeigfirkant. Sett i ovnen og bak i 15-20 minutter, til kantene blir gylne og “puffy”.
- Tertene er klare til servering etter noen minutter (de må bare bli såpass avkjølt at ingen brenner seg på karamellen). De kan serveres med et forsiktig melisdryss, eller du kan gå all in med vegansk is, pisket krem og bær. Eventuelt en mellomting.
Flere oppskrifter
-
Vegansk karamellpudding
Nydelig tradisjonsdessert helt uten egg og fløte.
-
Bringebærsaus til riskrem
Dette er en skikkelig enkel bringebærsaus som smaker skikkelig godt med riskremen på juleaften. Eller, strengt tatt, alle dager resten av året også. Riskrem med rød saus må være en av verdens beste desserter, og den er helt innafor å spise året rundt, spør du…
-
Porsjonsterte med pære
Dette er en nydelig ovnsbakt pære med smak av peanøtter og salt karamell, servert på en sprø butterdeigbunn. Desserten er den perfekte avrundingen på en fin middag men tar ikke spesielt lang tid å forberede. Venter du gjester så kan du faktisk gjøre mesteparten av…