Julestek uten nøtter
Mange har spurt etter oppskrift på nøttestek uten nøtter (eller, strengt tatt, vegansk julestek uten nøtter), så da var det virkelig på tide å få inn en slik oppskrift her på bloggen. Denne varianten er full av gode julesmaker, fra blant annet pastinakk, sellerirot, salvie og grønnkål. Den smaker fabelaktig med alt av vanlig julemiddagtilbehør, og den tåler et par dager i både frys og kjøleskap.
Vegansk julestek uten nøtter
Ingredients
- 1 pastinakk
- 200 g sellerirot
- noen salvieblad
- 2 dl tørka røde linser
- 2 ss olje
- 1 ts løkpulver
- 1 ts hvitløkpulver
- 1 ts paprikapulver
- 1 ts oregano
- 2 ss soyasaus
- 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
- 200 g grønnkål
- salt
- pepper
- 1 dl pinjekjerner
- 1-2 dl havregryn
- 4 plater butterdeig
Instructions
- Skrell og grovhakk pastinakk og sellerirot. Finhakk salvie. Skyll linsene i kaldt vann.
- Varm opp olje til medium/høy varme i en gryte. Ha først i pastinakk og selleri, surr det i noen minutter. Ha i linser, løkpulver, hvitløkpulver, paprikapulver og oregano, rør alt godt sammen. Tilsett deretter soyasaus og vann med buljongpulver. La det hele koke opp, deretter småkoke.
- Grovhakk grønnkål og ha i når linsene har kokt i 15 minutter. Rør alt godt sammen og la det koke til all væsken er absorbert. Ha platen av varmen og smak til med salt og pepper. Rør inn pinjekjerner, ha deretter i 1 og 1 spiseskje havregryn, og jobb det hele sammen til du har en relativt fast deig som henger sammen. Ta gjerne et par runder med stavmikseren om det blir for løst.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader, kle et stekebrett med bakepapir.
- Kjevle ut butterdeigen til et stort rektangel. Fordel linsemassen på midten, og rull sammen til en fast og tett stek. Overfør til stekebrettet med brettekanten ned. Skjær forsiktig et rutemønster i toppen, og pensle med litt olje.
- Stek i ca. 30 minutter.
- Skjær i skiver og servér steken rykende varm.
Flere oppskrifter
-
Kremet jordskokksuppe
En fyldig og smaksrik suppe, som passer godt på de dagene du skal imponere litt ekstra.
-
Nøttestek fra Bellies
Øystein Lunde Ohna er innehaver på Bellies, og mannen som for ca. 10 år siden komponerte den originale nøttestekoppskriften som blant annet har gjort stor suksess her på bloggen.
-
Potetstappe med masse hvitløk
Potetstappe er kanskje min favoritt blant potetrettene, og det sier ikke rent lite! Jeg elsker jo poteter, og kunne ha spist det til alle måltider. Pommes frites, fløtegratinerte, bakt i ovn, stekt i panne, stekt som rösti… Mulighetene er mange, og smaken blir jo god…
26 thoughts on “Julestek uten nøtter”
Leave a Reply
Hvilken oppskrift synes du selv smaker best; denne eller nøttesteken? Skal lage for første gang nå til jul, men i familien er det bare jeg som ikke spiser kjøtt så da holder det å lage 1 liten (regner med den andre da bare kan halveres mtp ingr)?
Den andre kan fint halveres ja 🙂
Personlig så heller jeg mot nøttesteken, den er virkelig supergod. Men nå er den juletradisjon hos meg, og jeg liker ikke å endre tradisjoner. Vanskelig spørsmål
Ok da blir det nøttestek på meg, takk for raskt svar! Er det andre julekrydder som kunne vært godt oppi? Kan jeg lage massen noen dager i forveien, fryse det, også gjøre resten på julaften?
Litt nellik, kanel og ingefær er alltid godt 🙂
Hei! Så flott med en julestek helt uten nøtter. Ser jo helt fantastisk ut. Gleder meg til å prøve denne. Jeg bare lurer på hva jeg kan erstatte salvieblad med?
Du kan droppe det, eventuelt ha i andre urter 🙂 Jeg synes persille, rosmarin og salvie er de beste til jul, men de kan fint byttes litt om hverandre. Eller droppes.
Andre urter (rosmarin, persille, timian), eller bare droppe de helt 🙂
Hei!
Spennende med vegetarjul 🙂
Jeg lurer på linsene i denne oppskriften.. skal ikke de kokes på forhånd?
De kokes i selve oppskriften. Det holder det 🙂
Butterdeigen, hvor kjøper du den?
De fleste butikker har i frysedisken 🙂
Denne ser sykt god ut. Men husk at mange som reagerer på nøtter, spesielt peanøtter og hasselnøtter, reagerer også på pinjekjerner. Men skal prøve denne i løpet av jula! 😀
Takk for innspill 🙂 Det går fint an å droppe pinjekjernene fra denne for de allergiske – det har ikke veldig mye å si for smaken.
Stas! 🙂 Kan den lages på forhånd, fryses og tas opp før bruk?
Oj. Ser nå at det står at den kan det.
Herlig 🙂
Har du forsøkt med sopp i?
Nei! Det er sikkert kjempegodt i 😀 Men jeg elsker sopp da.
Mmm står på kok her nå har laga denne før og eg syntes det e veldig godt med rosenkål inni visste ikke det med pinjekjerner og nøtteallergi.. så det var godt p vite da eg har ein med hyperallergi mot nøtter..hørtes godt ut med sopp i åg så det må testes neste gang
Åååh, håper det smakte!
Ser veldig godt ut! Hvor kjøper du salvie?
Takk! De pleier å ha det i godt assorterte dagligvarebutikker (mega, meny), står med de friske urtene 🙂
Det var ikke glutenfri butterdeig å oppdrive, og heller ikke tid til å lage en selv. Men paideig finnes, og med denne blandingen er min første jul som vegetarianer i boks. Sammen med vegisterkaker blir dette strålende!
Godt tenkt! Håper julen blir super 🙂
Hei! Vurderer å lage denne en dag i forveien uten å steke den. Burde jeg da lage KUN massen eller skal jeg lage den klar med butterdeig for så å sette i kjøleskapet til dagen etter?
Jeg foretrekker å kun lage massen dagen før, men det fungerer fint å ta rundt butterdeigen også 🙂