Lasagne med blomkålsaus og grønnsaker
Ekstra sunn grønnsakslasagne med blomkål, sopp, nøtter og tomater.
Jeg elsker grønnsaker! Det er altså helt fantastisk hvor anvendelige de er! Blomkål er jo virkelig en favoritt, som jeg har bakt i ovnen igjen og igjen de siste årene. Men den kan brukes til mer enn tullingvinger! Her har jeg kokt den, og kjørt den sammen med nøtter og krydder til en herlig hvit saus, som passer utmerket i lasagne.
Min kjære venn Anders som er verdens største lasagnefan sa at dette var noe av det beste han hadde smakt.
Lasagne med blomkålsaus og grønnsaker
Ingredients
- 400 g aromasopp
- 100 g hasselnøtter
- 2 ss olje til steking
- 2 ss soyasaus
- 0,5 ts røkt paprikapulver
- 1 ts løkpulver
- 1 ts hvitløkspulver
- 1 ts oregano
- salt
- pepper
Blomkålsaus:
- 1 blomkål
- 100 g cashewnøtter
- 3-4 ss næringsgjær
- 0,5 ts røkt paprikapulver
- 1 ss olivenolje
- salt
- pepper
Tomatsaus og montering:
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 sjalottløk
- 1 ss olivenolje
- 8 dl knuste eller hakkede tomater
- litt sukker
- 1 ts eddik
- bitte litt salt
- 12 lasagneplater
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en relativt stor ildfast form.
- Skjær soppen i mindre biter. Ha den i en foodprocessor sammen med nøttene og bruk “pulse”-funksjonen noen ganger, slik at du får mindre biter av alt (men at det ikke blir helt knust).
- Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Ha i soppblandingen og stek mens du vender på den. Etter noen minutter heller du på soyasaus og har i røkt paprikapulver, løkpulver, hvitløkspulver og oregano. Vend alt godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Blomkålsaus:
- Kok opp vann i en gryte. Del blomkålen i buketter og kok den til den er mør. Når det nærmer seg ferdig har du i cashewnøttene også (disse skal bare kokes i et par minutter).
- Bruk en hullsleiv eller tilsvarende og fisk blomkål og nøtter opp av gryta og over i foodprocessoren. Ta vare på kokevannet. Tilsett i foodprocessoren også næringsgjær, røkt paprikapulver og olivenolje. Kjør til du har en helt jevn saus. Spe med kokevann til du får en fin og tyktflytende konsistens, du trenger cirka én desiliter av det. Smak til med salt og pepper.
Tomatsaus og montering:
- Rens og finhakk hvitløk og sjalottløk. Varm opp olivenoljen til medium varme i en gryte. Surr hvitløk og sjalottløk noen minutter. Ha i hakkede tomater, sukker og eddik og kok opp. La det koke så lenge du kan – alt fra ti minutter til en time er fint. Smak til med salt.
- Legg et godt lag med tomatsaus nederst i den ildfaste formen. Ha over en del av nøtteblandingen.
- Legg lasagneplater over.
- Ha et lag blomkålsaus over der igjen.
- Gjenta prosessen og kjør på til du ikke har mer igjen – pass på å toppe med et tykt lag blomkålsaus.
- Sett i ovnen og stek i 35-45 minutter, til lasagnen er gyllen på toppen.
- Servér rykende varm, gjerne med en grønn salat ved siden av.
Flere oppskrifter
-
Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst…
-
Blomkåltaco med tahinisaus
Jeg er knallglad i blomkål, spesielt dersom den blir ovnsbakt! Den funker med så utrolig mange smaker, for eksempel de samme en typisk vil bruke i taco. Her deler jeg blomkålen i buketter, krydrer dem med nettopp “tacokrydder”, baker i ovnen, og bruker dem nesten…
2 thoughts on “Lasagne med blomkålsaus og grønnsaker”
Leave a Reply
Takk for mange fine oppskrifter Mari. Det er derimot ikke alltid så lett å vite hvor mange porsjoner som gjelder da du ikke alltid skriver det med. Vet du hvor mange oppskriften over er til? Hilsen en stor fan som kan ingen ting om mat. 🙂
Jeg vet… Prøver å være flinkere på det!! De fleste oppskriftene er beregnet til to som heller vil ha litt rester igjen til neste dag, enn å ta fram et knekkebrød for å supplere med. Om du forstår 🙂