Grønnsakslasagne
Nydelig ovnsbakt pastarett med linser, squash og aubergine.
Lasagne er blitt min spesialitet som jeg alltid serverer gjester og spesielt de som er skeptiske til vegetarmat, men jeg må innrømme at jeg nesten hver gang bruker juksekjøtt av et eller annet slag. Her får dere nesten det motsatte – en tvers gjennom grønn lasagne med grønnsaker, linser, tomatsaus og bechamelsaus. Det eneste jeg bruker av spesialingredienser er litt næringsgjær i sausen, men denne kan fint sløyfes om du ikke har.
I tomatsausen kan du godt ha i mer grønnsaker om du har, dette er en fin rett å kvitte seg med rester i. Gulrot og stangselleri er for eksempel veldig gode i denne sausen.
Grønnsakslasagne
Ingredients
- 2 sjalottløk eller andre småløk
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
- olje til steking
- 2 dl tørka linser – røde eller grønne
- 4 dl knuste eller hakkede tomater
- 3 dl vann
- 1 ss økologisk grønnsaksbuljongpulver eller 1 buljongterning
- pepper
- oregano eller timian
Bechamelsaus:
- 4 ss vegansk margarin
- 4 ss hvetemel
- 1 ts muskat
- 1 ss økologisk buljongpulver
- litt pepper
- 8-10 dl desiliter usøtet soyamelk
- litt pepper
- noen ss næringsgjær kan sløyfes
Til montering:
- 0,5 aubergine
- 0,5 squash
- salt
- olje til steking
- lasagneplater
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 225 grader. Finn fram en stor ildfast form, eventuelt fire porsjonsformer.
- Finhakk sjalottløk og hvitløk. Varm oljen til medium varme i en liten gryte. Ha i sjalottløk og hvitløk og surr det i noen minutter. Skyll linsene godt og ha dem i. Hell i tomatene, vann og buljongpulver og la det koke opp.
- La det hele småkoke til linsene begynner å bli møre (de fortsetter kokeprosessen i stekeovnen, så det er ingen fare om de ikke blir helt ferdige her. Smak til med pepper og oregano eller timian.
Bechamelsaus:
- Smelt margarinen i en gryte. Rør inn hvetemel, muskat, buljongpulver og pepper. Spe med soyamelk mens du lar det koke opp. Ha i såpass med melk at det blir en ganske tyktflytende saus. Smak til med pepper og eventuelt litt næringsgjær.
Montering:
- Skjær aubergine og squash i tynne skiver. Legg dem på en tallerken, hell over litt salt og la de stå i 10-15 minutter. Denne prosessen trekker ut en del vann av grønnsakene, og da blir det lettere å steke dem etterpå (samt de passer bedre i lasagnen).
- Varm opp oljen til medium/høy varme i en stekepanne. Børst salt av grønnsaksskivene og stek de i 4-5 minutter på hver side.
- Legg et godt lag tomatsaus neders i formen(e). Ha lasagneplater over. Deretter et lag bechamelsaus, noen skiver grønnsaker, mer tomatsaus og så lasagneplater. Gjenta til du har brukt opp begge sausene, pass på å ha et lag bechamelsaus på toppen (gjerne et ekstra tykt lag).
- Kle formen(e) med aluminumsfolie og sett i ovnen. Etter 30 minutter tar du av folien og lar lasagnen stå i til toppen blir gyllen, dette tar 10-15 minutter.
- Server retten rykende varm, gjerne med litt salat til.
Flere oppskrifter
-
Pasta med palmekål og småtomater
Lettvint vegansk middag med kun syv ingredienser. Her trenger du fem minutter på forberedelser, ellers gjør stekeovnen hele jobben for deg.
-
Tomatrisotto
Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…
-
Grønnkålpasta fra Sykt billig
Dette er en lettvint og billig middag med råvarer jeg ofte har hjemme.
13 thoughts on “Grønnsakslasagne”
Leave a Reply
Laget denne lasagnen til middag i dag,det ble kjempegodt! Må være en av de beste lasagnene jeg har laget.God ide å hive oppi grønnsaksrester,det funket veldig bra. Veldig god oppskrift på bechamelsaus,det har jeg strevd endel med å få til tidligere.
Kanon! Så utrolig kjekt å høre 🙂 🙂 🙂
Tusen millioner takk for denne fabelaktige oppskriften!!! Tok sin tid å lage første gangen, men åhhh såååå godt, det smaker akkurat slik lasagne skal smake og kan spises med gullende ren samvittighet både for ganen og mentalt! Herlig! Utrolig god bechamelsaus, ja enig 🙂 Det var også digg å ta i det jeg hadde igjen av gulrot og selleri. Nam! Dette blir fast innslag hos meg, gleder meg til å servere, særlig til vegan-skeptikerne 😉 Glad hilsen fra Eva
Oi, tusen takk for den tilbakemeldingen!! Settes sykt stor pris på 🙂
Jeg er ikke veganere, jeg spiser alt. Men jeg ønsker å spise mindre kjøtt, så jeg søkte opp vegetarpasta. Kom innom denne bloggen og jammen fant jeg morgendagens middag 🙂
Så herlig 🙂 Tusen takk for den!
Lager denne hver gang jeg får kjøttetere på besøk. Det er fjerde eller femte gangen den står i ovnen nå 🙂 Gleder meg til å spise. Godt nyttår 🙂
Utrolig gøy å høre! Takk 🙂 🙂 Godt nyttår til deg også!
Nam! Putta i litt ekstra grønnsaker og brukte søtpotet i stede for lasagneplater og bomma litt på b-sausen, likevel sitter jeg her stappmett og vil ha mer! Blir en gjenganger dette!
Så herlig! Takk for god idé med grønnsaker og søtpotet 😀
Kan man bytte ut soyamelk med mandel eller havremelk?
Jepp, det går kjempefint 🙂
Hva tenker du om å legge ost på toppen? Brukte du det ikke fordi det ikke var kommet i 2015 eller foretrekker du uten? 🙂 Tenker å lage denne i kveld!