Blomkål Bolognese
Fantastisk god italiensk pastaklassiker med hjemmelaget “kjøttsaus” av blomkål og mandler.
“Det smaker pizzafyll” sa trønderen Calle, med verdens største smil om munnen, da han smakte denne retten. Han mente det på best mulig måte.
Overraskelsen var stor for både meg og middagsgjestene over denne “kjøttsausen”, der vi rett og slett erstattet kjøttet med blomkål og mandler. Helt alvorlig, det var det vi spiste. Pasta, tomatsaus, blomkål og nøtter, og det var den mest naturtro bolognesen jeg har laget vegansk noengang, inkludert alle variantene med soyafarse. Med litt kreativitet og masse kjærlighet så kan du virkelig forvandle grønnsaker til hva som helst.
Blomkål bolognese
Ingredients
- 1 blomkål
- 4 dl mandler kan erstattes av andre nøtter, eventuelt en kombinasjon av ulike nøtter
- 2 ss rapsolje eller tilsvarende
- 1 ss lønnesirup kan erstattes av annen sirup, eventuelt litt sukker
- 2 ss soyasaus
- 1 ts liquid smoke kan erstattes av røkt paprikapulver
- 1 ss paprikapulver
- 2 ts oregano
- spagetti eller annen pasta
- en enkel tomatsaus (bruk din favorittoppskrift eller se oppskrift under)
Tomatsaus
- 2 hvitløksfedd
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 ss olje til steking
- 4 dl knuste eller hakkede tomater (innholdet fra 1 boks/kartong)
- salt
- pepper
- litt sukker
- 1 ts balsamocieddik ev. en annen eddik
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.
- Skjær bladene og stilken av blomkålen. Del den i store buketter og ha i en food processor med s-blad. Ha i mandlene også. Kjør til du har ganske små biter. Det skal ikke være helt pulverisert, men ingen store biter heller.
- Rør sammen olje, lønnesirup, soyasaus, liquid smoke, paprikapulver og oregano i en bolle. Ha i blomkålblandingen og vend det hele sammen slik at alt dekkes av marinaden. Fordel utover stekebrettet.
- Bak i cirka 45 minutter. Vend litt på blandingen underveis, pass på at den ikke brenner seg.
- Kok pasta etter anvisning på pakken og lag tomatsaus.
- Ha blomkålblandingen i tomatsausen og vend sammen.
- Server nykokt spagetti med bolognesesausen på toppen. Topp gjerne med litt vegansk parmesan om du har.
Tomatsaus
- Finhakk hvitløk og sjalottløk. Varm opp oljen til medium varme i en liten gryte. Surr hvitløk og sjalottløk noen minutter.
- Hell i hermetiske tomater og la det koke opp. Smak til med salt, pepper, sukker og eddik, la det hele putre til resten er ferdig.
Flere oppskrifter
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst…
-
Blomkåltaco med tahinisaus
Jeg er knallglad i blomkål, spesielt dersom den blir ovnsbakt! Den funker med så utrolig mange smaker, for eksempel de samme en typisk vil bruke i taco. Her deler jeg blomkålen i buketter, krydrer dem med nettopp “tacokrydder”, baker i ovnen, og bruker dem nesten…
2 thoughts on “Blomkål Bolognese”
Leave a Reply
Må si at dette var veldig godt, og lignet noe sykt på kjøtt! Ovnen min er ganske sterk så ble litt brent, hadde vært bedre om ikke det.
SÅ kjekt! Bare ikke det med brent mat da :/ Håper det går bedre neste gang 🙂