Gresskarcurry
Indisk festrett med gresskar i en helt nydelig, kremet saus.
Denne retten er som curryene du får servert på skikkelig gode indiske restauranter. Store, møre gresskarbiter i en utrolig smakfull saus, passer ekstra godt om du serverer med litt ris til.
Hemmeligheten? Min venninne Annika fant ut at hun skulle komme to timer for sent på middag, og hadde ikke batteri på mobilen til å si fra.
En halvtime etter at hun skulle vært der var retten klar, en halvtime etter begynte den å koke seg tørr. Jeg spedde på med resten av kokosmelken, men likevel så det ut til å ikke være nok, så jeg fortet meg å lage litt fløte av det jeg hadde – pinjekjerner og vann.
Da den siste fløteskvetten hadde blandet seg godt inn i sausen ringte det på døra, og jeg kan love dere at curryen va mye bedre enn da jeg hadde smakt den til halvannen time tidligere!
Indisk gresskarcurry
Ingredients
- 0,5 flaskegresskar/butternut squash
- 2 vårløk
- 0,5 kinesisk hvitløk eller 1 hvitløksfedd
- 4 tomater
- 2 ss olje
- 1 ts chiliflak eller chilipulver
- 1 ts tørket ingefær
- 1 ts garam masala
- 1 ts spisskummen
- 0,5 ts korianderfrø
- 0,5 ts gurkemeie
- 1 ts bukkehornkløver
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
- 4 dl kokosmelk
- 3 ss pinjekjerner
- 0,5 dl vann
- 4 stilker koriander til servering
- eventuelt ris til servering
Instructions
- Rens gresskaret og skjær det i terninger med lengde på cirka 1,5 centimeter.
- Skjær vårløk i ringer, finhakk hvitløk. Skjær tomatene i terninger, kast det harde stilkfestet.
- Varm opp oljen i en gryte. Ha i gresskar, vårløk, hvitløk og tomater og la det surre til gresskarbitene begynner å bli gylne. Rør noen ganger slik at alt blir like mye stekt.
- Ha i chiliflak, ingefær, garam masala, spisskummen, korianderfrø, gurkemeie, bukkehornkløver, salt og sukker og la det surre i noen minutter til.
- Hell i halvparten av kokosmelken og la det koke til det nesten er tørt. Spe med resten av kokosmelken og la det koke videre.
- Kjør pinjekjerner og vann i en food processor eller blender til du har en helt jevn væske. Hell over i gryten og rør forsiktig rundt.
- La det småkoke litt lenger, smak eventuelt til med mer krydder. Server med frisk koriander og gjerne litt ris.
Godt tilbehør
-
Nektarinchutney
Nydelig til indisk mat – og du kan bruke oppskriften med både nektarin, fersken og plomme.
-
Plommechutney
Dette er en knallgod saus som passer perfekt til omtrent alt av indisk mat.
-
Hvitløksnaan
Nydelige veganske indiske brød med masse hvitløk og koriander.
13 thoughts on “Gresskarcurry”
Leave a Reply
Hvor mange personer er denne oppskriften til? 🙂 Jeg antar kanskje 2 siden du hadde middagsbesøk? Går det an å rett og slett halvere for å lage til kun en?
Stemmer det, da er det bare å halvere 🙂
Hei hei. Hvis jeg erstatter gresskar med søtpoteter, må disse kokes først? 🙂
Nei, bare gjør akkurat som med gresskaret 🙂
Ok, takk! 🙂
Hei,
tror du det fungerer å bruke linser og blomkål i stedet for flaskegresskar?
Ja det tror jeg skal gå kjempefint 🙂
Hvor lang tid ca bruker du på å lage denne retten? ✨
Du kan lage den på en halvtime om du vil, men for å få fram den ekstra gode smaken som jeg forklarte i innledningen så gikk det med halvannen. Minst. Men går fint å lage den på en halvtime altså, bare ha på litt mer varme.
Heihei! Denne har jeg lagd før (mange år siden), og den er helt fantastisk da fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke, men nå lurer jeg på: Må man bruke flaskegresskar, eller vil andre typer gresskar egne seg? Evt. Er det noen typer du tror ikke egner seg? 🙂
Jeg lagde denne med Hokaido-gresskar, og det ble veldig godt:)
Hurra! 😀
Jeg tror at alle typer går helt bra! 🙂