Grønnsakslapskaus

Grønnsakslapskaus

En norsk klassiker. 

Dette er sannsynligvis den første og eneste oppskriften jeg kommer til å dele som jeg har lært av min far. Ikke fordi han aldri lager mat, men fordi lapskaus er hans spesialitet, og da må den med.

Foreldrene mine var tidlig ute med å tvinge mannen igang på kjøkkenet en dag eller to i uka, noe som gjorde at jeg og søsteren min alltid kom hjem til middag klokken fire. Far påstår at vi gjerne tok en omvei hjem via middagsbordet til besteforeldrene mine de dagene, men det velger jeg å ikke tro på.

Uansett, når min far, matematikeren, lagte lapskaus så var det med kirurgisk presisjon. Vi trodde nok da at det var tvangstanker da han insisterte på å skjære absolutt alle bitene like store – eller like små er vel mer passende – og kasta eventuelle biter som ikke passet inn. Småsur ble han også om vi lurte til oss en bit eller to, her var mengdeforholdet viktig!

Men historien har vist at far hadde rett. Jeg vet han ikke er en stor bloggleser, så han får nok neppe meg seg at jeg innrømmer det, og det er nok like greit. Da jeg prøvde mitt første forsøk på lapskaus hjemme så bare lo room maten og sa at dette var ikke lapskaus.

I beste fall grønnsakssuppe! Men det er sikkert godt, altså, sa han der han satt og så på disse store stygge bitene av rotgrønnsaker som holdt på å drukne i sitt eget kokevann. Herlig!

Nei, far sin oppskrift må til. Bruk tid på torget eller i grønnsaksbutikken og plukk ut de fineste, norske rotgrønnsaker som er i sesong. Rens de og skjær i identiske, små terninger og så lager retten seg selv!

vegansk grønnsakslapskaus oppskrift

Grønnsakslapskaus

Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 35 minutes
Course hovedrett
Cuisine norsk
Servings 2 porsjoner

Ingredients
  

  • 2 poteter
  • 2 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 0,5 kålrabi
  • 0,5 sellerirot
  • salt
  • pepper
  • 5 -7 dl grønnsakskraft eller vann med økologisk buljongpulver
  • 4 stilker persille

Instructions
 

  • Rens grønnsakene og skjær dem opp i like store terninger, cirka en halv centimeter lange er fint.
  • Ha bitene i en gryte og hell på kraft slik at de akkurat dekker grønnsakene. Grønnsakene gir fra seg en del væske, så det er ikke vits å være generøse med kraften.
  • Kok opp, ha på lokk og la det småkoke til grønnsakene er møre, cirka 20-25 minutter. Smak lapskausen til med salt og pepper. Ha over i dype tallerker, og dryss over litt frisk persille. Server gjerne lapskaus med flatbrød.
Keyword lapskaus, tradisjonsmat

Flere oppskrifter

  • Bakt bete på bygg fra Sykt billig

    Bakt bete på bygg fra Sykt billig

    Det er mange gode grunner til å spise mat fra Norge. For det første er det forbundet med lavere klimagassutslipp, for det andre støtter vi norske bønder og gjør en innsats for å få opp selvforsyningsgraden vår, og for det tredje… Dette er kanskje bare…

    Les mer

  • Klassiske norske kjøttkaker – helt vegansk

    Klassiske norske kjøttkaker – helt vegansk

    Når jeg lager veganske “kjøttkaker”, synes jeg det er kjekt å gjøre det uten å bruke kjøtterstatningsprodukter.

    Les mer

  • Grønnsakslapskaus

    Grønnsakslapskaus

    En norsk klassiker.  Dette er sannsynligvis den første og eneste oppskriften jeg kommer til å dele som jeg har lært av min far. Ikke fordi han aldri lager mat, men fordi lapskaus er hans spesialitet, og da må den med. Foreldrene mine var tidlig ute…

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating