Bakt bete på bygg fra Sykt billig
Det er mange gode grunner til å spise mat fra Norge. For det første er det forbundet med lavere klimagassutslipp, for det andre støtter vi norske bønder og gjør en innsats for å få opp selvforsyningsgraden vår, og for det tredje… Dette er kanskje bare meg og finnes ikke vitenskapelig bevist, men jeg synes at det smaker bedre.
Her kombinerer jeg to skikkelige bautaer: byggryn og rødbeter. Bygg er faktisk den kornsorten vi bruker mest av her til lands, men til tross for utmerket næringsinnhold brukes den ikke så mye til menneskemat. Rødbeten er også sunn og god. Den har over tusen års historie som kulturplante i Europa, og du får faktisk kjøpt norske rødbeter i butikken hele året. Det er med andre ord gode grunner til å spise mer av disse to. Knallflaks at de deler hovedrollen i denne oppskriften da!
Bakt bete med bygg
Ingredients
- 4 store rødbeter
- 2 ss olje til steking
- salt
- pepper
- 4 dl perlebygg eller vanlige byggryn*
Pesto
- 1 hvitløksfedd
- 0,5 sitron
- 1 liten bunt basilikum
- 3 ss pinjekjerner
- 0,5 dl kaldpresset raps- eller olivenolje
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 °C, og dekk et stekebrett med bakepapir. Skrell rødbetene, skjær dem i båter og fordel dem på stekebrettet. Drypp over oljen, og dryss over litt salt og pepper. Bak rødbetene i 20 minutter.
- Tilbered byggen etter anvisningen på pakken.
- Anrett den nykokte byggen på tallerkener, og topp med pestoen (se oppskriften under) og rødbetebåtene.
Pesto
- Skrell hvitløken, og ha den i en foodprosessor. Press i sitronsaften, og tilsett resten av ingrediensene. Kjør til en ganske jevn pesto. Smak eventuelt til med litt salt.
Notes
Flere oppskrifter
-
Indisk aubergine
Aubergine er en av mine absolutte favorittgrønnsaker når det kommer til konsistens. Ulike typer konsistens, faktisk. Ovnsbakt med litt olje kan den bli skikkelig saftig å tygge på – men står den i ovnen litt for lenge kan den plutselig bli myk og brukes som…
-
Blomkål i appelsinsaus
Forsideoppskriften fra min første bok!
-
Søtpotet tikka masala
Superdigg indisk middag med ovnsbakt søtpotet og aubergine i en nydelig kremet og krydret saus. Smaker godt med ris og raita til.