Saftige brownies
Kjempeenkle og kjempegode brownies uten egg.
Veganske brownies er et kapittel som aldri helt blir ferdigskrevet. Er det ikke det ene, så er det det andre. Jeg kjenner knapt en veganer som ikke har kastet langpanne etter langpanne med klissete og smakløs kakedeig i jakten på perfekte brownies.
Selv har jeg funnet en favoritt med kokosolje og linfrø, men den må oppbevares i kjøleskap, og rakner litt i romtemperatur. Jeg har også med stor suksess bakt brownies med bønner, som ingen har noen å utsette på, men som folk blir skeptiske til i etterkant når de hører om ingrediensene.
Denne oppskriften er derfor one in a million, i alle fall føles det slik. For den krever ingen triks, ingrediensene er noe alle veganere har i hus til vanlig. Kaken skremmer ikke vekk skeptikere, og den smelter ikke i romtemperatur. Du baker den på under en time, og den holder seg fint i kjøleskapet i en uke etterpå.
Triks? Ingen. Absolutt ingen. Men ikke takk meg, takk den fantastiske forfatteren av Vegan Junk Food, og takk min venninne Cathrine for å oversette den til norske mål. Jeg har redusert saltbruken litt, samt økt på litt med sjokolade – ellers er oppskriften helt den samme.
Veganske brownies
Ingredients
- 1,8 dl soyamelk
- 1 ss eplecidereddik
- 1,8 dl solsikkeolje
- 4 dl sukker
- 5 dl hvetemel
- 1,2 dl kakaopulver
- 1 ts natron
- 1 ts vaniljesukker
- 0,5 ts salt
- 200 g vegansk sjokolade
- eventuelt valnøtter
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kle en ildfast form på cirka 20*30 centimeter med bakepapir.
- Visp sammen soyamelk og eddik i en liten bolle. La det stå i et par minutter, ha deretter i olje og sukker.
- I en større bolle siler du hvetemel, kakaopulver, natron, vaniljesukker og salt. Visp raskt i de våte ingrediensene.
- Finhakk sjokoladen og vend denne forsiktig inn til slutt. Bruker du valnøtter også har du disse i samtidig.
- Ha røren over i formen, glatt den til på toppen.
- Stek i cirka 35 minutter. Trepinnetesten er no go her, for kaken skal ikke være helt gjennomstekt.
- Avkjøl kaken i kjøleskap. Skjær opp i biter før servering, dryss eventuelt litt melis over.
Notes
Flere oppskrifter
-
Vegansk eplekake
Dette er en klassisk oppskrift med epler, kanel og strøsukker. Kaken smaker knallgodt med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Plommekake med kanel og mandler
Lettlaget kake som smaker helt suverent med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Ripskake
Lettvint kake der rips vendes inn i en sukkerbunn med hvetemel og mandelmel. Du kan bruke både ferske og frosne bær her.
25 thoughts on “Saftige brownies”
Leave a Reply
Veldig bra oppskrift, men du har glemt å nevne sukker lengre ned i oppskriften 😉
Det står jo der sammen med oljen 🙂
Må det være soyamelk, eller kan jeg bruke havre?
Jeg har aldri prøvd med en annen type melk, men vil anta at det går bra 🙂
Jeg tror det er viktig å bruke soyamelk, siden den reagerer på eddiken og blir som kulturmelk! Det skaper en bakteriekultur som er viktig for smaken og luftigheten, og det er derfor man har i eddik når man ikke baker med egg:) Men jeg kan ikke kjemien bak dette, så om dere lurer på det bør dere spørre noen andre
Er det en grunn til at det er mindre melk i denne oppskriften vs. Cathrine sin? Synes røren ble litt tykk. Men håper smaken blir bea for det 🙂
Jeg synes den ble bedre slik 🙂
Skjønner 🙂 Den ble kjempegod!!
Hello, can you translate this delicious looking brownie recipe to English for me?
Thank you
Hei 🙂 Lurte bare på hvilken soyamelk du bruker i denne oppskriften?
Og er det kakaopulver som i sånn rett i koppen kakao du mener?
Eller bakekakao?
Bakekakao 🙂
Jeg pleier å bruke alpro sin blå i bakst, men det fungerer også greit med den uten sukker. Eller andre merker da 🙂
Det fungerer helt fint med feks havremelk
Jeg synes dette er den beste oppskriften jeg har prøvd og jeg synes kaken er best dagen etter. Kan fryses og «spises rett fra fryseren»
Herlig! Takk for kommentar og veldig gode innspill 🙂
Hei. Er det mulig å nytte ut eplecidereddik med hvitvinseddik?
Jeoo 🙂
Disse ble kjempe gode!
Mmmmm
Den beste brownies jeg har laget:)
Så hyggelig å høre!! 😀
Er steketiden den samme om man dobler røren?
Hilsen novise innen bakekunsten 🙂
Njaaa det er litt tricky med brownies. Kanskje bitte litt lenger steketid, kommer an på hvor stor form du har. Sorry at jeg ikke har et bedre svar :/
Den er kjempegod vi bruker den i bursdager på hjemmekamper hjemme bare for å kose oss
Så koselig å høre!! 🙂