Rabarbrakompott

Takket være en varm april, har rabarbraen allerede dukket opp i norske hager.
Rabarbra kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og kom til Europa på 1700-tallet. I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland. Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt. Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de erønne.
En fin regel når det kommer til rabarbra, er at planten bør plukkes og spises før St.Hans. Desto tidligere desto bedre, de første stilkene er de beste!
Rabarbra er kalorifattig, inneholder A-, B- og C-vitamin samt noe mineraler. Rabarbra skal være hel, fast, spenstig og ren, uten skader eller slim. Den skal ikke være for lett å knekke, men heller ikke slapp. Drivhusdyrket rabarbra er noe tynnere enn frilandsdyrket. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott.
Min favorittoppskrift med rabarbra er å spise den rå med melis. Her får du nummer to – nemlig rabarbrakompott! Her har jeg laget den med sorten jordbærrabarbra, som gir den ekstra fine rødfargen. Server gjerne sammen med litt (plante)melk eller fløte.

Rabarbrakompott
Ingredients
- 200 g rabarbra
- 1,5 dl dl sukker
- 5 dl + 3 ss vann
- 3 ss potetmel
Instructions
- Kutt av topp og bunn på rabarbraen, vask stilken og del den opp i passe biter.
- Kok opp rabarbra, halvparten av sukkeret og vann. La det småkoke i mellom fem og ti minutter, til all rabarbraen har “løst seg opp”. Smak til med resten av sukkeret. Rør potetmel ut med 3 ss kaldt vann og tilsett den som en tynn stråle i den kokende massen.
- Rør forsiktig mens kompotten tykner, og la den småkoke i et lite minutt, før du heller den over i en form. Dryss litt sukker på overflaten for å unngå snerk. Sett kaldt fram til servering.
Notes
Flere oppskrifter
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.
-
Plommekompott
Nydelig tradisjonsdessert som vi styler opp ned litt kanel, vanilje og stjerneanis. Ekstra god blir plommekompotten med vaniljeis!
-
Stikkelsbærgrøt
Dette her altså. Skikkelig tradisjonsmat! Jeg elsker virkelig stikkelsbær, og når de er i sesong prøver jeg å bruke dem så mye som mulig. De selges ikke noe særlig i butikker utenom sesong (hvilket jeg strengt tatt synes er veldig fint), så her gjelder det…