Veggisguide til Gladmat

Skal du på Gladmatfestivalen i Stavanger denne uken? Her er mine veganske anbefalinger.
Under Gladmat er det slik at alle utstillerne, og en hel haug av byens restauranter, tilbyr en eller flere Gladmatretter. Disse koster enten 50 eller 75 kroner, og gir festivalgjestene en mulighet til å smake på mye forskjellig – uten å bruke mer penger enn en vanlig middag på restaurant ville ha kostet. Sånn cirka.
Porsjonene er ofte ikke så store, her er det smakene det handler om – og rettene er en utmerket måte for utstillerne å vise hva de kan. Både avisene og Gladmatjuryene som er rundt og tester mat på festivalen vurderer nettopp disse rettene, så her er det mye prestisje ute og går.
Gladmatrettene koster enten 50 eller 75 kroner, dersom jeg ikke har oppgitt noe annet er det 75 kroner som gjelder på rettene nedover her.
Restauranter med veganske Gladmatretter
Går du fra Gådjå ved St. Petri-kirken til Brøl på Storhaug, kan du få med deg ikke mindre enn fem ulike veganske Gladmatretter på restaurant. Jeg har smakt fire av de fem, og de kan anbefales på det varmeste alle sammen.

Bellies, Støperigata 6
Fullvegansk restaurant, fullvegansk Gladmatrett. To år på rad har Bellies vunnet nyskaping-pris for Gladmatretten sin, som har vært is i en eller annen form. I år går de også for is, denne gangen sort koji-iskrem med misokaramell, sesammousse og fennikelfrø-“crumble”. Skikkelig kontrast fra jordbærdesserten de kjørte i fjor, men (minst) like god. Vel verdt den lille spaserturen ut fra sentrum.
Brøl, Ryfylkegata 33
Cassoulet med søte tomater og basilikum. En ovnsbakt sommergryte med solmodne tomater og basilikum fra Hanasand, hvite bønner og chili. Fyldig, varm og 100 % plantebasert. Serveres med en skive av Brøls hjemmelagde surdeigsbrød. Dropper du aiolien til brødet, er retten vegansk. Jeg fikk ikke smakt denne pga. åpningstidene deres, men er ganske sikker på at dette er en digg rett.

Gådjå, Smedgata 7
Altså – her snakker vi skikkelig mye mat og smak for pengene! For 75 kroner byr Gådjå på samosa fylt med linser, rød linsestuing, stekt kål, salat, injera og en til stuing som jeg tror er gule erter. Masse krydder, men godt og balansert. Er du glad i etiopisk mat, er dette en no-brainer. Jeg er glad i etiopisk mat.

Ostehuset, Ryfylkegata 30
Glatmatretten er et lite kunstverk med grillet sellerirot servert med tartar av sellerirot, sellerirotpuré med sitrus og en luftig pepperrotkrem

Ry, Ryfylkegata 11
Ry byr på en vegansk Gladmatrett som er rik på både smak og protein. Her snakker vi falafel med rødbetehummus, quinoa, salat og tahinidressing. Skikkelig, skikkelig godt! Ry er en liten oase under festivalen – her er det godt med sitteplasser, rolig stemning, godt utvalg i kaffe og alt i alt en bra plass å ta en liten pause fra folkehavet på.
I tillegg til disse har K2, Seid og Vingtor vegetariske Gladmatretter.
Utstillere
Det er skikkelig mange utstillere som har gode veganske alternativer på menyen, men her har jeg i første omgang sett etter veganske Gladmatretter. Jeg har ikke vært hos alle, men et utvalg av dem som fristet mest og dem jeg fant.

Chili Chocolate, stand 102
Tradisjonen tro står Chili Chocolate på Torget med søte godsaker. Som Gladmatrett kan du velge mellom en kake og to typer jordbærspyd med sjokolade – spydene med mørk sjokolade er veganske.
En frisk og god dessert til 50 kroner.

Fisketorget, Ilo, Seid og Vingtor
I et gigantisk telt helt innerst i Vågen har de fire kameratene Fisketorget, Ilo, Seid og Vingtor slått seg sammen. Her står massevis av kokker på rad og rekke og lager fire ulike Gladmatretter – en fra hver av de fire spisestedene. Vingtor sin er vegansk, Seid sin er vegetarisk. Du kan kjøpe Gladmatrettene fra en luke på utsiden av teltet, de har også masse bord inne.
Retten til Vingtor er stekt knutekål med syltet sopp, ramsløkmajones, sopp- og soyasaus, sprø tofu og spirer fra Rogaland. Resultatet er rett og slett det beste jeg har smakt på Gladmat i år. Det ligger enormt mye arbeid og omtanke bak retten, og jeg har hørt at kjøkkensjef Kristian til og med har tatt smakstestingen med seg hjem før festivalen.
Under samme tak får du også tak i Seid sin vegetariske rett, som er helgrillet gulrot, fritert gjær og urter fra Kryddergården.

Suppen i koppen, stand 45
Gladmatretten er en vegansk linsesuppe med røde linser, gulrot, stangselleri, hvitløk, løk, paprika, spisskummen og koriander, servert med sitron.
Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk til denne på forhånd, i og med at det var en utstiller jeg aldri hadde hørt om, og at beskrivelsen virket litt “grønnsakssuppe på nittitallet”. Jammen tok jeg feil! Hos Suppen i koppen-foodtrucken fikk jeg en fyldig, smaksrik, varmende og mettende suppe. En sånn perfekt lunsj-suppe, egentlig. Smakte ganske like falafelen på Ry (!), veldig godt.

Zouq Stavanger, stand 62 og 76
Gladmatretten deres er vegetar, men lages enkelt vegansk ved å droppe yoghurten. Retten er en Papri Chaat en sprø og smakfull pakistansk gatemat-klassike. Den består av knasende papri (fritert kjeks), (kremet yoghurt), krydrede poteter, kikerter og søt tamarindsaus – toppet med frisk koriander og krydder. En stilig rett som kombinerer salt og søtt på en utmerket måte.
I tillegg oppgir følgende utstillere at de har veganske Gladmatretter:
La churreria de Manolo, stand 41
Veganske churros som Gladmatrett.
Spanish Porras, stand 40
Porras og spansk varm sjokolade
Taste of Poland, stand 10
Polsk pierogi som Gladmatrett, med minst et vegansk alternativ.
Utover disse veganske rettene, så kan få kjøpt vegetariske Gladmatretter hos Kjøkkenmagi, Lokmabox, Obleabox, Dutch Cheeseman, Ikea, Siddis Gelato, Egersund is- og sjokoladefabrikk, Thai&Isan Catering, Better Empanadas og Borgund Chili (spesifiser at du vil ha den uten skinke).