Krydret risengrynsgrøt

Krydret risengrynsgrøt

Eller “tøm kjøkkenskapene etter julen”-grøt.

Er det bare meg som sitter igjen med en hel haug åpna poser mandler, rosiner og ulike julekrydder i slutten av desember? Kartonger med litt risengryn liggende nederst, som helst ikke skal stå til neste jul? For ikke å snakke om appelsiner og klementiner som bør spises i løpet av ganske få dager, for ikke å bli dårlige?

Min romjulstradisjon er å hvile. Hvile helt uten dårlig samvittighet. Bruke en dag i sengen på å lese en bok, spille candy crush til telefonen er varm, se en haug med filmer, og bare ligge på sofaen og stirre i taket. Jeg trenger det, for å komme til hektene etter desember – og for å lade opp til det nye året.

Håpet er at jeg en dag skal begynne å gjøre fornuftige ting, fordi jeg ønsker det selv. Betale regninger. Svare på eposter. Redigere de siste bildene fra førjulstiden, og plutselig: den årlige oppryddingen og storvasken av kjøkkenet.

Fordi jeg selv har lyst til det, rydder, sorterer og vasker jeg i timevis, og det gjør sikkert like godt for meg mentalt som det gjør for kjøkkenet. Jeg setter ting på plass igjen etter holdbarhetsdato, og legger alt som er åpent fram for å se om jeg kan bruke det opp. Slik ble denne oppskriften til. Og slik blir forhåpentligvis flere oppskrifter utover i januar til.

Krydret risengrynsgrøt

"Julete" grøt med masse god smak fra krydder, appelsin og rosiner. Denne fungerer både til frokost og utover dagen.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 50 minutes
Course frokost, grøt
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 4 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts muskat
  • 1 ts vaniljepulver eller innholdet fra en halv vaniljestang
  • 2 ss lønnesirup eller annen søtning
  • 2 dl grøtris
  • 4 dl kokosmelk
  • 6 dl soyamelk eller annen plantemelk
  • 0,5 appelsin
  • 1 dl rosiner

Instructions
 

  • Kok opp vann, salt, kanel, muskat, vanilje og lønnesirup i en stor gryte. Ha i grøtris, og la den koke til all væsken er absorbert.
  • Spe med ca. 2 dl kokosmelk og soyamelk. La det koke helt inn før du har i mer. Rør jevnlig i grøten.
  • Riv appelsinskallet og ha i det samt rosinene når grøten nærmer seg ferdig.
  • Fortsett til all væsken er kokt inn, og du har en fyldig grøtkonsistens.
  • Server varm, lun eller kald.

Flere oppskrifter



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating