Krydret risengrynsgrøt

Krydret risengrynsgrøt

Eller “tøm kjøkkenskapene etter julen”-grøt.

Er det bare meg som sitter igjen med en hel haug åpna poser mandler, rosiner og ulike julekrydder i slutten av desember? Kartonger med litt risengryn liggende nederst, som helst ikke skal stå til neste jul? For ikke å snakke om appelsiner og klementiner som bør spises i løpet av ganske få dager, for ikke å bli dårlige?

Min romjulstradisjon er å hvile. Hvile helt uten dårlig samvittighet. Bruke en dag i sengen på å lese en bok, spille candy crush til telefonen er varm, se en haug med filmer, og bare ligge på sofaen og stirre i taket. Jeg trenger det, for å komme til hektene etter desember – og for å lade opp til det nye året.

Håpet er at jeg en dag skal begynne å gjøre fornuftige ting, fordi jeg ønsker det selv. Betale regninger. Svare på eposter. Redigere de siste bildene fra førjulstiden, og plutselig: den årlige oppryddingen og storvasken av kjøkkenet.

Fordi jeg selv har lyst til det, rydder, sorterer og vasker jeg i timevis, og det gjør sikkert like godt for meg mentalt som det gjør for kjøkkenet. Jeg setter ting på plass igjen etter holdbarhetsdato, og legger alt som er åpent fram for å se om jeg kan bruke det opp. Slik ble denne oppskriften til. Og slik blir forhåpentligvis flere oppskrifter utover i januar til.

Krydret risengrynsgrøt

"Julete" grøt med masse god smak fra krydder, appelsin og rosiner. Denne fungerer både til frokost og utover dagen.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 50 minutes
Course frokost, grøt
Servings 4 porsjoner

Ingredients
  

  • 4 dl vann
  • 1 ts salt
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts muskat
  • 1 ts vaniljepulver eller innholdet fra en halv vaniljestang
  • 2 ss lønnesirup eller annen søtning
  • 2 dl grøtris
  • 4 dl kokosmelk
  • 6 dl soyamelk eller annen plantemelk
  • 0,5 appelsin
  • 1 dl rosiner

Instructions
 

  • Kok opp vann, salt, kanel, muskat, vanilje og lønnesirup i en stor gryte. Ha i grøtris, og la den koke til all væsken er absorbert.
  • Spe med ca. 2 dl kokosmelk og soyamelk. La det koke helt inn før du har i mer. Rør jevnlig i grøten.
  • Riv appelsinskallet og ha i det samt rosinene når grøten nærmer seg ferdig.
  • Fortsett til all væsken er kokt inn, og du har en fyldig grøtkonsistens.
  • Server varm, lun eller kald.

Flere oppskrifter

  • Ovnsbakt havregrøt med tranebær

    Ovnsbakt havregrøt med tranebær

    Er det frokost? Er det kake? Er det begge? Denne nydelige hybrid-løsningen leverer uansett god morgenstemning.

    Les mer

  • Havregryn + chiafrø = ❤️

    Havregryn + chiafrø = ❤️

    Når chiafrø og havregryn overnatter sammen blir resultatet en kjempegod kjøleskapsgrøt! De fleste kjenner nok til både chiapudding og kjøleskapsgrøt med havre, og her kombinerer vi dem rett og slett.

    Les mer

  • Byggrynsgrøt

    Byggrynsgrøt

    Dette er en skikkelig god frokostgrøt med veldig god crunch fra byggryna, og massevis av god smak fra selve grøten, eple, nøttesmør og yoghurt. Grøten krever både litt planlegging og litt koketid, derfor lager jeg den helst til helger og på hjemmekontordager.

    Les mer



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating