Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst mer smak – så er den et topp alternativ.
Mesteparten av smaken kommer fra blomkål, løk, hvitløk og timian, som blir ovnsbakt før det skal i suppen. Stekeovnen får fram det beste av disse råvarene, mener jeg.
Det andre grepet vi tar her, er å bruke hvite bønner. Disse gir suppen mye protein, i tillegg blir de med på å lage en kremet og fyldig konsistens. Bønnene smaker ikke så mye i seg selv, derfor synes jeg det er greit å først koke dem i vann med buljongterning – og deretter la alt fra stekeovnen koke litt sammen med dem før det hele blir most. Da trekker masse god smak inn i bønnene, og suppen blir skikkelig fornøyelig å spise.
Blomkålsuppe med hvite bønner
Ingredients
- 2 blomkål
- 1 sjalottløk eller annen liten løk
- 1 kinesisk hvitløk eventuelt 2 hvitløksfedd
- 3 stilker timian
- olje
- salt
- pepper
- 1 kartong/boks hvite bønner ev. 2 dl tørka bønner som du bløtlegger og koker før bruk
- 1 l vann med grønnsaksbuljongterninger eller -pulver ev. grønnsakskraft
- eventuelt litt oregano eller timian
- kaldpresset olje
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 190 grader, og kle et stekebrett med bakepapir.
- Del blomkålene i buketter. Skjær stilken i biter som er litt mindre enn bukettene (slik at de trenger lik steketid). Skjær det ytterste laget av sjalottløkene, del innmaten i to. Legg dette, blomkålbiter, hvitløken (den skal være hel) og timianstilkene utover stekebrettet. Hell på litt olje, ha på salt og pepper og sett i ovnen. Stek i ca. 30 minutter.
- Sil laken av bønnene og skyll dem i kaldt vann. Kok opp vann med buljongpulver. Ha i bønnene når det koker, og la dem småkoke til blomkålen er ferdig i ovnen.
- Ha blomkål, løkbiter og timian oppi gryta, og press ut innmaten fra hvitløken og ha i den og. Kjør deretter alt jevnt med en stavmikser eller i en foodprocessor (og pass på at du ikke brenner deg).
- Smak til med salt og pepper, og servér suppen rykende varm. Litt urter, pepper og kaldpresset olje på toppen smaker godt.
Flere oppskrifter
-
Gresskarsuppe med peanøtter og kokosmelk
Jeg elsker når norsk gresskar er i sesong! Året rundt kan vi få tak i importert flaskegresskar, men noen herlige måneder på høsten utvides gresskarutvalget noe helt enormt.
-
Blomkålsuppe med hvite bønner
Dette er en blomkålsuppe med relativt mye smak sammenligna med den krema varianten vi gjerne er vant med, så den passer nok ikke like godt for alle ganer. Bare så det er nevnt. For oss som liker å prøve nye smaker – og ikke minst…
-
Søtpotetsuppe med sprøstekte linser
Elsker du søtpotetsuppe, men synes det ofte blir for lite protein i? Et godt tips er å toppe suppen med sprøstekte linser.