Eltefrie boller med sjokolade og hasselnøtt

Eltefrie boller med sjokolade og hasselnøtt

Med god hjelp av eltefri bakst-dronningen Ina, mener jeg at jeg har funnet fram til de aller beste veganske, eltefrie bollene. Disse snurrene smaker fantastisk, har en veldig god konsistens, og ikke minst: de hever skikkelig bra og blir supersaftige.

Forskjellen fra hennes grunndeig er at jeg bruker vegansk margarin og soyamelk istedenfor smør og kumelk, og soyayoghurt istedenfor egg. Ikke verre enn som så. Jeg har også bakt eltefrie boller uten yoghurten, men jeg synes de blir bitte litt saftigere med.

Deigen skal først heve lenge slik at glutenet utvikler seg ordentlig. Deretter baker vi ut snurrene, før de etterhever. Det er viktig å ikke droppe etterhevingen – det er nemlig her de skikkelig starter å bli store (de hever enda litt mer i ovnen, faktisk, men mesteparten av jobben gjøres under etterhevingen).

Som fyll her bruker jeg hjemmelaget “Nutella”, et pålegg laget av hasselnøtter og sjokolader. Jeg lager alltid litt ekstra, og har resten stående i lukket glass i kjøleskapet. Kjempegodt som pålegg, men også på toppen av f.eks. havregrøt.

Tips: Vil du ha boller allerede i dag? Disse kan også lages med vanlig bolledeig. 

Veganske nutellasnurrer

Nydelige boller med hjemmelaget smør av sjokolade og hasselnøtt. Oppskriften er eltefri, vil du ha et raskere resultat kan du bytte ut deigen med vanlig bolledeig.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Heving (minst) 14 hours
Total Time 14 hours 40 minutes
Course bakst
Servings 12 boller

Ingredients
  

Bolledeig

  • 100 g vegansk margarin
  • 3 ss soyayoghurt kan sløyfes
  • 2 dl soyamelk
  • 1 dl vann
  • 600 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 100 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts tørrgjær

Sjokolade- og hasselnøttfyll

  • 250 g hasselnøttkjerner
  • 100 g melkefri sjokolade
  • 1 klype salt

Instructions
 

Bolledeig

  • Smelt margarin. Ha gryten av varmen og rør inn soyayoghurt, deretter melk og vann.
  • Rør sammen hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en bolle. Hell i melkeblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med et håndkle, la den heve på kjøkkenbenken i to timer. Sett den deretter i kjøleskapet og la den heve i alt fra over natten til fire døgn.
  • Sjokolade- og hasselnøttfyll
  • Først av alt: vil du etterligne smaken av Nutella, anbefaler jeg å riste hasselnøttene i stekeovnen på 180 grader i 8-10 minutter før bruk.
  • Ha nøttene i en foodprocessor og kjør til smørkonsistens. Dette tar tid, så her gjelder det å være tålmodig, og å stoppe underveis og dytte massen ned fra kantene.
  • Smelt sjokoladen og hell over nøttesmøret, og kjør til du har en jevn blanding. Smak til med en klype salt.

Utbaking

  • Når du er klar til å bake ut bollene har du deigen ut av kjøleskapet, har litt mel på kjøkkenbenken, og velter deigen over på den. Kle to stekebrett med bakepapir.
  • Kjevle deigen til et rektangel, cirka 15*30 centimeter. Smør på godt med fyll. Bruker du ikke opp alt kan det stå flere uker i lukket glass i kjøleskap – og brukes f.eks. som pålegg.
  • Brett den ene delen inn mot midten. Brett den andre delen over slik at de dekker hverandre. Skjær deigen i skiver på tvers. Strekk skivene litt. Hold fast den ene enden av en skive og rull den andre enden slik at deigen tvinner seg.
  • Lag en knute av deigen. Du holder i den ene enden, tvinner deigen to ganger rundt tre fingre og trekker enden gjennom sammen med de tre fingrene. Gjenta med all deigen. Fordel knutene utover bakebrettene med god avstand mellom (de kommer til å heve mer).
  • Dekk brettene til med kjøkkenhåndklær, og la bollene etterheve i to timer. Når du har et kvarter igjen av hevingen setter du ovnen på 200 grader.
  • Sett bollene i ovnen når den er varm, og stek dem i 12-14 minutter.
Keyword boller, fastelavn

Andre boller



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating