Bowl med fritert østerssopp

Nydelig middag med tempurafritert østerssopp, ris, avokado, mango og srirachamajo.
Jeg har hatt lyst å lage noe med ordentlig fritert østerssopp lenge. Inspirasjonen kommer fra den enormt gode “toppingen” laget av østerssopp som de har hatt på restauranten Nordvegan i Oslo, samt som snacks servert av Mats fra Bellies her i Stavanger.
På Nordvegan bestilte jeg gjerne soppen i tillegg til en rett, f.eks. som tilbehør til lasagne (jeg vet – vanlige folk bestiller salat til lasagne, det hadde vært den voksne tingen å gjøre), mens Mats serverte den med en god currymajo, Ikke feil.


“Utfordringen” for min del har vært at østerssopp er knallgod stekt helt vanlig på høy varme, gjerne bare krydret med salt og pepper. Siden akkurat det er så enkelt har det blitt litt for mye tiltak med akkurat denne friteringen.
Men – endelig tok jeg meg sammen og prøvde det – og resultatet var 1. enormt godt og 2. ikke så stress å få til som jeg skulle trodd. Den friterte soppingen ble helt nydelig topping på en bowl med ris, avokado og mango.
NB. Husk brannsikkerhet når du friterer. Jeg bruker en jerngryte med lokk på, og har ikke olje til langt oppover kanten. Bruker altså ikke lokket under fritering, men har det på lur i tilfelle. Unngår redskaper i plast (de smelter fort i oljen, det er ikke bra på noe som helst vis).

Fritert østerssopp med srirachamajones
Ingredients
- 200 g østerssopp
- 1 avokado
- 1 mango
- 4 dl vann
- 1 ts salat
Fritering
- 1 dl hvetemel
- 1 dl maisstivelse
- 1 ts bakepulver
- 0,5 ts salt
- 1,5 dl kaldt mineralvann
- olje til fritering
Til servering
- 2 ss vegansk srirachamajones
- 2 ss sesamfrø
- eventuelt (klebrig) ris
Instructions
- Del de største soppene i mindre biter. Skjær mango og avokado i terninger.
Fritering
- Rør sammen mel, maisstivelse, bakepulver og salt i en bolle. Hell i mineralvann, og visp det raskt sammen til en jevn røre.
- Legg kjøkkenpapir på en tallerken. Ha i ca. 1 cm olje i en tykkbunnet gryte, og varm opp til medium pluss temperatur.
- Test om oljen er varm nok ved å ha i en ts røre. Dersom den umiddelbart bobler og flyter opp, er oljen klar.
- Dypp soppen i røren, og ha over i oljen, og stek i noen minutter. Vend på soppbitene underveis, slik at de blir stekt jevnt. Ikke ha i for mange sopp med en gang, du vil ikke at de skal stekes for tett.
- Løft den stekte soppen over på tallerkenen med kjøkkenpapir, og la overflødig fett renne av.
- Gjenta med all soppen.
Servering
- Skjær soppen i skiver.
- Anrett avokado og mango nederst på et serveringsfat. Ha deretter på soppen, og topp med srirachamajones og sesamfrø. For et mer mettende måltid er det bra med ris til.
Notes
Flere oppskrifter
-
Quinoa med ovnsbakt gresskar og friske urter
På sommeren er jeg skikkelig glad i salater – inkludert dem der vi kanskje drar salatbegrepet litt lenger enn vanlig – som kan spises varme, lune og kalde. Retter du kan spise som de er, retter du kan lage opp i forveien og ta med…
-
Kremet soppsaus fra Sykt godt
Dette er en oppskrift som har vært med meg helt siden 2015, og som var en av de selvsagte oppskriftene som ble med i min første bok, Sykt godt (2016). Det er noe så praktisk som en god fløtesaus med få ingredienser.
-
Kremet daal med brokkoli
Jeg elsker indisk mat, og linsestuing er en av favorittene mine. Billig, smaksrikt, næringsrikt og ikke minst: skikkelig enkelt å lage.