Havrescones
Grove scones med masse god smak, som du baker på en halvtime.
Altså det er helt topp med eltefrie brød, langtidsheva brød, eltemaskin som går i timevis, brød som skal kjevles og heves i mange omganger og så videre. Helt topp. Kjempegodt. Men av og til trenger jeg en rask løsning til søndagsfrokosten, og da er scones midt i blinken. Trikset er nemlig å bruke bakepulver og natron istedenfor gjær (eller surdeig). Da trenger ikke deigen å heve før steking – sconesene hever heller i ovnen.
Denne varianten er ganske grov, og med litt sødme fra banan og sirup. Mange norske oppskrifter på scones inneholder yoghurt, kesam eller kulturmelk – men her kjører vi den klassiske kombinasjonen soyamelk pluss eplesidereddik istedenfor. Med eddik i melk vil melken både tykne, og få den sure smaken. I tillegg reagerer eddiken med natronet, slik at sconesene hever bedre.
Disse sconesene stekes som en stor, rund “kake”, som skjæres opp i stykker før steking (gjør så godt du kan, det viktigste er at kniven skjærer gjennom deigen – du skal ikke skille de ulike sconesene fra hverandre liksom), for deretter å brytes skikkelig opp etter steking.
Scones smaker best nystekte, eller mens de fortsatt er lune. Jeg elsker dem sammen med syltetøy, eventuelt med litt vegansk rømme og friske bær. De duger også i matpakken, men helst samme dagen som de ble bakt. Skal du servere dem dagen etterpå, anbefaler jeg å kjøre dem en tur i brødristeren før spising.
Havrescones
Ingredients
- 1 godt moden banan
- 3 dl soyamelk
- 1,5 ss eplesidereddik
- 2 ss sirup
- 50 g havregryn
- 150 g havremel
- 1 ts bakepulver
- 0,5 ts natron
- 0,25 ts salt
- 250 g hvetemel
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
- Mos bananen godt i en bolle. Hell på soyamelk og eddik, og la det stå i et minutt slik at melken tykner.
- Ha i resten av ingrediensene og jobb det sammen til en litt klissete – men fast – deig. Form den til en ball, og press den ut til en runding på stekebrettet. Prøv å få til en jevn tykkelse på 2-3 cm.
- Bruk en kniv og skjær deigen i åtte like store “pizzastykker”. Deigen kommer til å klistre seg sammen igjen rett etterpå – dette er helt greit – det viktigste er å få markert stykkene godt.
- Sett i ovnen og stek i ca. 25 minutter, til sconesene er gylne på toppen. Ta brettet ut av ovnen, og bruk en kniv med en gang til å skjære gjennom de samme pizzastykkene som sist.
- Server scones varme eller lune, eventuelt i matpakke eller via brødrister (se tekst over for forslag).
Flere oppskrifter
-
Hvitløkspinner
Disse er enormt gode som tilbehør til pasta, suppe eller salat, eller servert som en tapasrett (gjerne med hvitløksdipp til).
-
Havrescones med gresskarkjerner
Scones er et genialt bakverk, spør du meg, fordi fra jeg får lyst på dem til de står på bordet pleier det å gå mindre enn en time. Ingen heving, ingen planlegging (uten ev. handling), og jeg har stort sett ingredienser hjemme som jeg kan…
-
Pølsebrød og burgerbrød fra Sykt billig
Disse brødene passer perfekt til frysing, så lag gjerne dobbel porsjon mens du er i gang.
2 thoughts on “Havrescones”
Leave a Reply
Kan en bruke havremelk eller mandelmelk istedenfor?
Det skal gå fint tror jeg 🙂