Soppihop
Knalldigg og lettlaget lasagne med lite oppvask og masse smak av India.
Jeg ble MAKS busta, nei, jeg mener, avslørt, av min gode venn Stian, da jeg for en stund siden hadde en liten utblåsning om at vi bruker for mange engelske ord i matlaging. Ordene jeg irriterer meg maks over, hver gang jeg ser dem i norske setninger, er “raw” og “cakes”. F.eks. på en meny, der det står “som dessert tilbyr vi raw cakes”, eller på en blogg, der det står “dette er min go-to oppskrift på raw cakes”.
KAN VI IKKE BARE SKRIVE RÅ KAKER, har jeg skreket inni meg mange ganger. Etter utblåsningen på Instagram, ble vi relativt enige om at raw cakes og rå kaker ikke funker helt på samme måten, men ordet “råkaker” – det funker.
Men tilbake til Stian. Han holdt seg langt unna kakediskusjonen, men spurte helt superelegant om det ikke “blir det samme som one pot og bowls”. Busted.
Så – i mitt forsøk på å bli en bedre versjon av meg selv: her er ikke en one pot-lasagne, men en en forms-lasagne. Fordi den tilberedes i en form, og ikke i to gryter og en stekepanne før formen gjør sjarmøretappen. Det er lettvint, og det blir mindre oppvask.
Jeg er ganske usikker om denne varianten hører inn under India eller Italia i oppskriftssorteringen, la oss si at det er en rett som henter godsaker fra begge kjøkken! Soppen er full av umami og digg å tygge på. Linsene er proteinrike. Løk, hvitløk, gulrot, lasagneplater og tomat hører til i en helt klassisk lasagne. Kokosmelken er en glimrende erstatning til bechamelsaus, og sammen med chili og en indisk krydderkombinasjon leverer den nettopp den indiske smaken.
Retten blir ekstra digg med litt koriander på toppen, og kan veldig gjerne serveres med en chutney og eventuelt en raita. Eller med focaccia og aioli, om det frister mer.
Vegansk en forms-lasagne med smak av India
Ingredients
- 250 g aromasopp
- 0,5 løk
- 3 hvitløksfedd
- 1 rød chili
- 2 ss olje til steking
- 1 ts malt koriander
- 1 ts spisskummen
- 1 ts garam masala
- 0,5 ts kardemomme
- 1 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 1 gulrot
- 200 g småtomater
- 1 dl tomatpuré
- 4,5 dl kokosmelk
- 4,5 dl vann
- 1 dl røde linser
- 8 lasagneplater
- noen stilker koriander
- eventuelt chutney og raita til servering
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader og finn fram en stor ildfast form.
- Skjær soppen i skiver, grovhakk løk og finhakk hvitløk og chili. Ha oljen nederst i formen, ha i sopp, løk, hvitløk, chili, koriander, spisskummen, garam masala, kardemomme, salt og pepper, og vend alt godt sammen. Sett inn i ovnen og stek i 15 minutter.
- Riv eller finhakk gulroten. Når formen har stått i ovnen i de 15 minuttene, tar du den ut og har i gulrot, tomater, tomatpuré, kokosmelk, vann og linser. Rør sammen. Knekk deretter lasagneplatene i 4-5-6 biter, og ha dem i. Prøv å fordele dem slik at de ikke ligger rett inntil hverandre – da vil de klumpe seg.
- Dekk til formen med aluminiumsfolie og sett den tilbake i ovnen. Ha av folien etter 20 minutter, men la formen stå i 20 minutter til.
- Finhakk koriander og ha over når du har tatt formen ut av ovnen. Servér lasagnen som den er, eller med chutney og raita (eller annet godt tilbehør).
Flere oppskrifter
-
Aloo gobi
Dette er en av mine favoritter fra det indiske kjøkken, mye fordi poteter og blomkål er blant de beste råvarene jeg vet om.
-
Tomatrisotto
Denne oppskriften ble til på dag 26 av mitt «ikke kjøpe mat»-prosjekt i fjor sommer. Den siste uken av prosjektet var jeg tilbake på jobb etter sommerferie, og en stor fordel med det var kollegene mine. I dette tilfellet helt konkret to stk. som donerte…
-
Gressløkpesto
Denne pestoen ble til da jeg hadde shoppesopp på mat første gang. Jeg var redd for å gå tom for hvitløk, samtidig som jeg hadde store mengder gressløk i hagen. Jeg prøvde å google meg fram til pestooppskrifter med gressløk istedenfor hvitløk, men fant det…
6 thoughts on “Soppihop”
Leave a Reply
Oh my friggin god denne var god, as usual!
Så gøy å høre!! 🙂
Er det tørka linser det er meningen at man skal bruke i denne oppskriften? Eller kan man bruke linser i laken som man kjøper på vanlig butikk?
Blir best med tørka! Men du kan bruke hermetiske også, men da må du doble mengden og redusere litt av væsken i retten (ca. 2 dl).
1 dl linser. Tørre? Hermetiske? 🙂
Tørre 🙂