Plommechutney
Dette er en knallgod saus som passer perfekt til omtrent alt av indisk mat.
Har du mye plommer i hagen? Da har jeg ett budskap til deg: plukk i vei, kok chutney, ha i sterile glass og kos deg med indisk mat i lang tid framover!
Du trenger å investere litt tid i tilberedelsen, men får virkelig noe å glede deg med lenge. Dersom du lager mye, i alle fall. Oppskriften kan både dobles, tredobles og firedobles, bare beregn litt mer tid og kanskje en større gryte.
For å kunne oppbevare chutneyen over lang tid trenger du det som vi så fint kaller for steriliserte glass. Det vil si helt rene glass. Mange koker dem før bruk (som når vi lager syltetøy), jeg pleier å kjøre dem en runde i oppvaskmaskinen. Vet ikke om det blir godkjent av de største konserveringsnerdene, men det har funket fint for meg i flere år nå. Eplechutneyen jeg laget til Sykt billig i august 2020 holder seg helt fint over et år etterpå, for å si det sånn.
Er ikke plommer i sesong? Hvorfor ikke prøve deg på en av disse chutneyene istedenfor?
Plommechutney
Ingredients
- 600 g plommer
- 1 løk
- 1 rød chili eventuelt 1 ts chiliflak
- 2 dl sukker
- 0,5 dl eplesidereddik
- 1 ss sennepsfrø
- 1 ts salt
- 1 kanelstang
- 1 dl rosiner
Instructions
- Fjern stein og harde stilker fra plommene, og skjær dem i litt mindre biter. Grovhakk løk, finhakk chili.
- Ha alle ingrediensene i en gryte. La det koke opp. Skru ned varmen litt, ha på lokk, og la chutneyen småkoke til i ca. 45 minutter, til den har tyknet godt. Rør i blant for å være sikker på at den ikke brenner seg.
- Ha over i en skål om du skal servere den med en gang, eller ha på sterile glass dersom du skal oppbevare den over tid. Plommechutney smaker enormt godt til indisk mat.
Flere oppskrifter
-
Bakte plommer
Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.
-
Plommekake med kanel og mandler
Lettlaget kake som smaker helt suverent med vaniljeis eller pisket krem til.
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.
2 thoughts on “Plommechutney”
Leave a Reply
Vil bare tilføye at jeg pleier å fryse mine chutneyer i små glass, da er det evig nok med rene glass og jeg slipper å bekymre meg for mugg osv.
Så lurt!! Takk for tips 🙂