Matpakkeomelett uten egg

Jeg laget disse på Instagram-story for en stund siden, og de ble en skikkelig hit. Veldig mange så storyen sammenlignet med vanlig, og jeg fikk en hel haug med meldinger om hvor lure de var, og med ulike spørsmål fra folk som hadde lyst å lage dem. Veldig kjekt!
I tillegg var det veldig kjekt å få bruke Instagram til å få forslag til navn på retten, og etter å ha lest gjennom en haug med gode ideer landet jeg altså på matpakkeomelett.
Her kommer oppskriften, variasjonstips og spørsmål på spørsmålene som ble stilt meg. Men først av alt:
Tre gode grunner til å lage matpakkeomelett
- du lager dem på en halvtime, de gjør seg ferdige i stekeovnen og er veldig enkle å lykkes med.
- du kan spise dem med en gang (varme, lune eller kalde), oppbevare dem i kjøleskapet eller fryse dem ned.
- du kan ha i allslags av grønnsaksrester i dem. En halv boks mais igjen etter fredagstacoen? Ha i den. En halv søtpotet eller kvart brokkoli nederst i grønnsaksskuffen? Ha den i. En gulrot som begynner å bli slakk? Ha den i. Husk bare at rotgrønnsakene ofte trenger lenger tid enn selve røren å bli ferdigstekte, så skjær dem i ganske små biter. Ulike kåltyper, paprika, løk etc. kan skjæres større.

Spørsmål og svar om matpakkeomelett
Kan jeg lage kikertmel selv?
Du kan, men det er mye enklere å kjøpe det synes jeg.
Hvor får jeg kjøpt kikertmel?
De fleste internasjonale butikker selger det rimelig, se etter gram flour eller garbanzo flour. I helsekostbutikker og godt assorterte dagligvarebutikker kan de også ha det. Min favoritt er Masala magic sin – den står med de indiske matvarene. Kikertmel kan også dukke opp med de allergivennlige bakeproduktene. I dagligvarebutikker og på helsekost er vanligvis kikertmelet en del dyrere enn i internasjonale butikker.
Må jeg ha muffinsbrett?
Definitivt ikke, men det hjelper veldig! Du kan også steke omelettene i muffinsformer, eller i små, runde, ildfaste former. Har du ikke det kan du steke dem som en liten langpannekake og skjære dem i firkanter etter steking.

Vegansk matpakkeomelett
Ingredients
- 0,5 søtpotet
- 0,5 squash
- 1 vårløk
- 1 dl mais
- 4 dl kikertmel
- 0,5 ts bakepulver
- 4 ss næringsgjær
- 0,5 ts hvitløkspulver
- 1 ts gurkemeie
- 0,5 ts salt
- litt pepper
- 2 dl usøtet plantemelk
- 1,5 dl vann
- 4 ss olje
- 1 ss sitronsaft
Instructions
- Her er det lov å ta de grønnsakene du har. Skrell dem om nødvendig, skjær dem i biter, ringer eller riv dem. Med de fire jeg har brukt her så skreller jeg søtpoteten og skjærer den i små terninger, skjærer vårløken i tynne ringer, grovriver squashen (og lar den renne av vann på litt kjøkkenpapir) og heller av eventuell lake fra maisen.
- Forvarm stekeovnen til 200 grader. Finn fram et muffinsbrett med plass til 12 muffins (ev. 12 former uten brett, eller andre små ildfaste former) og smør inn med olje.
- Rør sammen kikertmel, bakepulver, hvitløkspulver, gurkemeie, salt og pepper i en bolle. Hell på plantemelk, vann, olje og sitronsaft, og visp det hele sammen til en jevn røre.
- Ha i grønnsakene, og fordel røren ut over i muffinsformene.
- Sett i ovnen og stek i 20-25 minutter. Det er enklest å fjerne muffinsene fra formene når de har fått avkjølt seg litt.
- Spis med en gang, ha i matpakken, oppbevar i kjøleskapet eller frys ned.
Flere oppskrifter
-
Ovnsbakt havregrøt X gulrotkake
Hva får du om du kombinerer ovnsbakt havregrøt og gulrotkake? Jo, nå skal du høre.
-
Blendet og bakt havregrøt
(Pene ord for “kake til frokost”)
-
Arme riddere
Veganske arme riddere – uten egg – og med kun helt vanlige ingredienser.