«Monkey bread» (bollekake)

«Monkey bread» (bollekake)

«Monkey bread» er et mykt, søtt, klissete bakverk som består av små boller rullet i kanel.

Navnet kommer visstnok fra at man forsyner seg fra kaken som en apekatt ville ha gjort – ved å dra det fra hverandre med fingrene. Så der lærte vi noe nytt til neste quiz.

Her har jeg brukt en eltefri oppskrift – du kan også lage disse bollene med vanlig hvetebolledeig.

Monkey bread (bollekake)

Et mykt, søtt, klissete bakverk som består av små boller rullet i kanel.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Heving (minst) 10 hours
Total Time 11 hours 10 minutes
Course bakst, boller
Servings 1 bollekake

Ingredients
  

  • 200 g vegansk margarin + ekstra til smøring av form
  • 2 dl soyamelk
  • 1 dl vann
  • 3 ss soyayoghurt kan sløyfes
  • 600 g hvetemel + ekstra til utbaking
  • 150 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ts kanel
  • 50 g brunt sukker

Instructions
 

  • Smelt 100 g margarin. Ha gryten av varmen og rør inn melk, vann og soyayoghurt.
  • Rør sammen hvetemel, 100 g sukker, kardemomme og tørrgjær i en bolle. Hell i melkeblandingen og rør sammen til en klissete deig. Dekk deigen til med et håndkle, la den heve på kjøkkenbenken i to timer. Sett den deretter i kjøleskapet og la den heve i alt fra over natten til fire døgn.
  • Rør sammen 50 g sukker og 2 ts kanel i en liten skål. Rør sammen 100 g margarin og 50 g brunt sukker i en annen.
  • Finn fram en kakeform, smør den med margarin.
  • Ha litt mel på kjøkkenbenken og ha deigen over. Del den i mange små emner, gjerne 30-40-50 stk. Det er ikke så farlig om de er litt ulike i størrelse. Rull hvert emne til en bolle, rull bollene i sukker- og kanelblandingen, og ha over i formen. Gjenta med alle emnene. Du må nok legge boller i flere lag, så husk litt avstand mellom bollene der du får det til (de kommer til å heve mer).
  • Cirka halvveis er det greit å pensle med halvparten av margarinblandingen, ta på resten til slutt. Har du mer kanelblanding kan du ha den på toppen også.
  • Forvarm stekeovnen til 180 grader. Dekk bollekaken til med et håndkle og la bollene etterheve mens ovnen varmer seg opp.
  • Sett i ovnen og stek i cirka 40 minutter. Avkjøl kaken litt i formen før du har den over på serveringsbrett.

Flere oppskrifter

  • Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

    Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær

    Saftige boller med vegansk vaniljekrem og friske blåbær.

  • «Monkey bread» (bollekake)

    «Monkey bread» (bollekake)

    «Monkey bread» er et mykt, søtt, klissete bakverk som består av små boller rullet i kanel. Navnet kommer visstnok fra at man forsyner seg fra kaken som en apekatt ville ha gjort – ved å dra det fra hverandre med fingrene. Så der lærte vi…

  • Lussekatter uten egg og melk

    Lussekatter uten egg og melk

    …eller juleboller, dersom du har ei venninne som hater jul men elsker boller.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating