Vegisterkaker
Mmm – nydelige, stekte veganske “medisterkaker” med sellerirot, blomkål og ris!
Vegisterkaker kan selvfølgelig spises som middag året rundt, men i julen? Da er de nesten obligatoriske.
Disse er supre som hovedrett på julaften, eventuelt i kombinasjon med en julestek av et eller annet slag. Inspirasjonen fra de klassiske vegisterkakene til Veganmisjonen. Jane som driver den bloggen kom på den geniale oppskriften i 2011, og siden har vegisterkakene stått på uhorvelig mange julemiddagsbord! Mange blogger har sin egen vri på dem (slik som denne her med sellerirot), butikker og restauranter selger dem, og alt takket være en vegansk matblogger som vil at vi skal spise mer blomkål og mindre gris i julen. Det synes jeg er ganske kult!
Jane har selv forklart at hun utviklet denne oppskriften et av de første årene hun var veganer, og hun gikk grundig til verks for å få både konsistens og mat riktig. Hun landet på blomkål for å få konsistensen helt rett, og med litt nellik og muskat i deigen, ble julesmaken komplett.
Det kreves litt innsats i forkant – skrelling, kutting, steking i ovn, koking og til slutt steking i panne – men resultatet er så smakfullt at det er verdt strevet.
Ofte stilte spørsmål om vegisterkaker
Kan jeg lage klar vegisterkaker en dag i forveien?
Ja, da anbefaler jeg å lage deigen ferdig dagen før steking, og la den stå tildekket i kjøleskapet.
Kan vegisterkaker fryses?
Ja, da anbefaler jeg å steke dem før frysing, og så steke dem en ny runde etter tining.
Kan jeg bruke vanlig ris i vegisterkaker?
Ja, det går helt fint. Det viktigste er å bruke en klebrig ris, for den skal hjelpe med å få kakene til å henge sammen.
Må jeg bruke sellerirot?
Nei, det går helt fint å kun bruke blomkål, dersom det blir for mye arbeid (eller du ikke liker sellerirot, strengt tatt).
Vegisterkaker
Ingredients
- 150 g sellerirot kan sløyfes, se kommentar under
- 4 dl vann med grønnsaksbuljongpulver/-terning
- 2 dl grøtris eller basmatiris
- 1 blomkål
- 2 ts tørket malt ingefær
- 2 ts tørket malt muskat
- 2 dl havregryn
- salt
- pepper
- olje til steking
Instructions
- Forvarm stekeovnen til 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skrell selleriroten og skjær den i terninger. Fordel dem utover stekebrettet og bak til de er møre, ca 15 minutter. Ha over i en bolle, og mos dem litt med en gaffel.
- Kok opp vann med buljongterning. Skyll risen og ha i, og kok til all væsken er absorbert. Ha i bollen med selleriroten.
- Kok opp vann i en annen gryte. Grovhakk blomkålen, skrell stilken og skjær den i litt mindre biter. Ha i det kokende vannet og kok til det såvidt er mørt, 3-4 minutter.
- Sil av vannet og ha blomkålen i bollen med sellerirot og ris. Rør inn ingefær og muskat, og ha i havregryn. Rør sammen til du har en ganske grov farse (ordspillvitser kan skrives i kommentarfeltet) som du kan forme kaker av. Smak til med salt og pepper.
- Skal du ikke steke kakene med en gang så kan farsen fint dekkes til og stå i kjøleskapet, gjerne til neste dag.
- Før steking varmer du litt olje til medium/høy temperatur i en stekepanne. Bruk en spiseskje til å ta ut passe store mengder masse av blandingen. Form dem til kaker og stek gylne på begge sider.
Notes
Flere oppskrifter
-
Potetstappe med masse hvitløk
Potetstappe er kanskje min favoritt blant potetrettene, og det sier ikke rent lite! Jeg elsker jo poteter, og kunne ha spist det til alle måltider. Pommes frites, fløtegratinerte, bakt i ovn, stekt i panne, stekt som rösti… Mulighetene er mange, og smaken blir jo god…
-
Potetgrateng
Poteter, poteter, poteter, poteter… Jeg blir aldri lei! Poteter må seriøst være noe av det aller beste jeg vet. Poteter og sjokolade. Men helst ikke sammen.
-
Høstbowl
Dette er en aldeles nydelig varm salat, om du vil, som kan serveres både som hverdagsmiddag og som tilbehør til søndagsmiddagen. Det er mye som smaker både høst og jul her, så retten kan virkelig brukes til mange anledninger.
1 thought on “Vegisterkaker”
Leave a Reply
Jeg lagde vegisterkaker julaften. De som ble til overs la jeg i en boks og satte ut. Det har vært fra -2 til -12 grader ute. Kan de fremdeles brukes nå på nyttårsaften, tro? Eller er det farlig når de ikke har vært fryst på -18 grader? Tenker på det at de er risbasert.