Valnøttbourguignon med potetstappe

Valnøttbourguignon med potetstappe

Biff bourguignon er en kjent og kjær fransk gryterett, som blant annet ble beskrevet av Julia Child som «en av de mest delikate kjøttrettene som er laget av mennesker». Det er jo ikke verst. I denne veganske varianten bytter vi ut kjøttet med valnøtter, ellers holder vi oss ganske godt til originalen. Her finner du sopp, timian, gulrot, hvitløk og perleløk – og ikke minst rødvin – som gir en fantastisk smak på det hele.

Jeg foretrekker å servere denne retten med potetstappe, men det er visstnok også lov å ha pasta til.

vegansk valnøttbourguignon med potetstappe

Vegansk bourguignon med valnøtter og sopp

Knallgod gryterett med enormt mye god smak av Frankrike.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes
Course hovedrett
Cuisine fransk
Servings 6 porsjoner

Ingredients
  

  • 1 kg aromasopp eller sjampinjong
  • 2,5 dl valnøtter
  • 4 stilker timian
  • 2 gulrøtter
  • 2 sjalottløk
  • 2 kinesisk hvitløk eller fire hvitløksfedd
  • 1 håndfull perleløk
  • 3 ss olivenolje
  • 3 dl rødvin til matlaging
  • 5 dl vann med grønnsaksbuljongpulver
  • 2 ss tomatpuré
  • salt
  • pepper
  • 2 ss hvetemel
  • 0,5 dl vann

Potetstappe:

  • 1 kg poteter
  • 1-2 dl usøtet mandelmelk
  • salt
  • pepper

Instructions
 

  • Skjær sopp i skiver. Grovhakk valnøtter og timian (spar gjerne en stilk timian til pynt). Skrell gulrøttene og skjær de i skiver. Finhakk sjalottløk og hvitløk, og skrell perleløk.
  • Ha 2 ss olje på medium til høy varme i en gryte. Ha først i sopp og perleløk. La de surre i 3-4 minutter slik at de begynner å få litt farge. Løft deretter det hele ut av gryten, og ha i 1 ss olje til.
  • Tilsett gulrøtter, sjalottløk, hvitløk og timian, og la det hele surre i 5 minutter. Rør inn valnøttene, hell deretter i vinen. La den koke til den ca er halvert. (mens du venter kan du godt begynne med potetstappen – oppskrift under).
  • Ha i vann med grønnsaksbuljongpulver og tomatpuré. La det hele koke opp. Ha i sopp og perleløk, og la det hele småkoke i 10-12 minutter. Smak gryten til med salt og pepper.
  • Rør eller ris hvetemel og vann sammen, og hell over i gryten i en tynn stråle. Rør litt i gryten, nå skal sausen tykne en del.
  • Topp med litt timian og server rykende varmt sammen med potetstappe.

Potetstappe:

  • Kok opp godt med vann i en gryte. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Kok møre. Sil av vannet. Mos potetene med en gaffel eller tilsvarende. Rør inn mandelmelk, smak til med salt og pepper.
Keyword gryterett

Flere oppskrifter



11 thoughts on “Valnøttbourguignon med potetstappe”

    • Det vil jeg tro at går helt greit 🙂 Opplever ikke at det er mye forskjell i hvordan de to nøttene oppfører seg i gryteretter.

    • Hvis du ikke har det kan du bare koke i buljong altså, og gjerne tilsette litt balsamicoeddik for litt kraft i smaken.

  • Hei 🙂 Det står “ha i sopp og perleløk” på to forskjellige steder i oppskriften. Skal man ha det i fra begynnelsen, der hvor man tilsetter resten av ingrediensene, eller skal man først ha det i buljong og tomatpureen?
    Takker for svar 🙂

    • Den første gangen har du i sopp og perleløk, men tar dem ut igjen etter du har stekt dem. Deretter følger du bare framgangsmåten, og har dem oppi igjen når du har kokt opp gryten med vann og tomatpuré. Var det forståelig? Er egentlig bare å følge oppskriften 🙂

  • Denne er himmelsk! Dersom en bytter ut hvetemelet med maizena er gryta glutenfri i tillegg… Har laget dobbelt opp sånn at det er rester å finne til lunsj på jobb 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating