Vegansk karamellsaus
Dette er en slags kombinasjon av karamellsaus og kondensert kokosmelk. Eller – jeg bruker teknikken som brukes for å lage kondensert melk, til å lage en herlig karamellsaus.
Først litt fakta:
Kondensert melk er en melk som blir kokt inn til halvparten av volumet, slik at vannet forsvinner (kondenserer. Damp og de). Vanligvis brukes helmelk til dette formålet (pga minst vann antar jeg), så når vi skal lage det vegansk så er det om å gjøre å bruke en melk som ikke er fettredusert. Derfor valgte jeg kokosmelk her, den vanilje (og ikke light) varianten.
I denne oppskriften, siden karamellsaus er målet, koker kokosmelken sammen med sirup. Vi koker den ikke til den er helt fast, men den tykner betraktelig. Dette gjør at sausen fungerer utmerket til å bruke i terter og som kakefyll. Den kan også serveres som saus til desserter, for eksempel er den strålende i karamellpudding eller som tilbehør til en fruktsalat.
Vegansk karamellsaus
Ingredients
- 1 boks ca 4 dl kokosmelk
- 1 dl sirup
- 1 ts vanilje
- 0,5 ts salt
Instructions
- Ha kokosmelk og sirup i en gryte. La det koke i 40-50 minutter, til du får en mørkere og tykkere masse. Rør jevnlig, og hold et øye med gryten hele veien.
- Når du har en tyktflytende karamellsaus har du gryten av varmen, og rører inn vanilje og salt (det er viktig at du ikke gjøre dette før du er ferdig med kokingen).
- Avkjøl sausen i romtemperatur, sett den deretter kaldt fram til bruk eller servering.
Flere oppskrifter
-
Tilslørte bondepiker
Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg. Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett…
-
Bakte plommer
Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.
-
Plommegrøt
Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.