Vegansk karamellsaus

Vegansk karamellsaus

Dette er en slags kombinasjon av karamellsaus og kondensert kokosmelk. Eller – jeg bruker teknikken som brukes for å lage kondensert melk, til å lage en herlig karamellsaus.

Først litt fakta: 

Kondensert melk er en melk som blir kokt inn til halvparten av volumet, slik at vannet forsvinner (kondenserer. Damp og de). Vanligvis brukes helmelk til dette formålet (pga minst vann antar jeg), så når vi skal lage det vegansk så er det om å gjøre å bruke en melk som ikke er fettredusert. Derfor valgte jeg kokosmelk her, den vanilje (og ikke light) varianten.

I denne oppskriften, siden karamellsaus er målet, koker kokosmelken sammen med sirup. Vi koker den ikke til den er helt fast, men den tykner betraktelig. Dette gjør at sausen fungerer utmerket til å bruke i terter og som kakefyll. Den kan også serveres som saus til desserter, for eksempel er den strålende i karamellpudding eller som tilbehør til en fruktsalat.

Vegansk karamellsaus

Supergod saus som kan brukes i terter og som kakefyll, og som saus til desserter.
Cook Time 1 hour
Course Dessert
Servings 1 mugge

Ingredients
  

  • 1 boks ca 4 dl kokosmelk
  • 1 dl sirup
  • 1 ts vanilje
  • 0,5 ts salt

Instructions
 

  • Ha kokosmelk og sirup i en gryte. La det koke i 40-50 minutter, til du får en mørkere og tykkere masse. Rør jevnlig, og hold et øye med gryten hele veien.
  • Når du har en tyktflytende karamellsaus har du gryten av varmen, og rører inn vanilje og salt (det er viktig at du ikke gjøre dette før du er ferdig med kokingen).
  • Avkjøl sausen i romtemperatur, sett den deretter kaldt fram til bruk eller servering.
Keyword karamellsaus

Flere oppskrifter

  • Tilslørte bondepiker

    Tilslørte bondepiker

    Jeg er ikke helt sikker på at jeg elsker navnet “tilslørte bondepiker”, men innholdet i retten er så godt det kan bli, spør du meg.  Eplemos (fra hagen!), pisket krem og stekte brødsmuler (restemat!) legges lagvis i glass, og sammen blir det rett og slett…

  • Bakte plommer

    Bakte plommer

    Kjempegodt som topping på f.eks. pavlova, eller servert som dessert sammen med vaniljeis.

  • Plommegrøt

    Plommegrøt

    Nydelig tradisjonsdessert som du lager på overraskende kort tid.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating