Grønnsaker i søtsur saus
Kinesisk favorittsaus laget på 1-2-3.
Mine første besøk på Stavangers eksotiske “kinarestauranter” en gang i begynnelsen av nittitallet var fulle av inntrykk, og de enormt lange menyene var relativt skumle og uforståelige for en som kun hadde spist vårruller fra frysedisken tidligere.
Heldigvis fant jeg fort ut at søtsur saus, det var gode greier. Alt ble faktisk godt sammen med det, og fikk jeg ris som jeg kunne dynke i soyasaus, så var jo alt helt enestående.
Tiden har gått, og smaksløkene mine har blitt utviklet. Likevel så er det noe herlig ved å lage en god, gammeldags søtsur saus til middag. Og den er best med ris og grønnsaker syns jeg, selv om noen kikerter, edamamebønner eller sprøstekte tofubiter gjør seg helt utmerket i sausen de også.
Grønnsaker i søtsur saus
Ingredients
- 2 paprika gjerne av ulike farger
- 200 g sukkererter
- 1 boks bambusskudd
- 2 ss olje til steking
- ris til servering
Søtsur saus
- 1 boks (ca. 2 dl) ananas i lake det kan være ringer, biter eller småbiter
- 1 dl ketchup
- 3 ss eplesidereddik eller annen lys eddik
- 3 ss soyasaus
- 2 ss lønnesirup
- 2 ss potetmel
- 4 ss vann
Instructions
- Skjær paprika i skiver, snitt sukkerertene. Sil laken av bambusskuddene.
- Varm opp oljen til høy varme i en stekepanne eller gryte. Fres paprika og sukkererter. Etter et par minutter har du i bambusskudd, heller over sausen (oppskrift under) og lar den koke opp under jevnlig røring, når sausen tykner er den klar.
- Vend eventuelt inn ekstra ananasbiter fra sauslagingen til slutt. Serveres rykende varmt, gjerne sammen med litt ris.
- Tips: Varier gjerne grønnsakene her. Gulrøtter, sopp og squash er for eksempel veldig godt i. Brokkoli også, strengt tatt. Og store biter av løk.
Søtsur saus
- Sil laken fra ananasen over i en bolle. Bitene kan du enten ha med her (om de er små), ellers kan du ha de rett i pannen med grønnsakene. Bruker du en boks med ananas i ringer så kan du skjære ringene i biter før bruk.
- Ha ketchup, eddik, soyasaus, lønnesirup, potetmel og vann i bollen med laken fra ananasboksen. Visp det godt sammen slik at det ikke er klumper. Smak eventuelt til med mer soyasaus om det ikke er salt nok.
Flere oppskrifter
-
Kinesisk grønnsakswok
… eventuelt” en stor stekepanne med kinesisk saus, grønnsaker og ovnsbakt tofu”. Men “kinesisk grønnsakswok” klinger hakket bedre. Ikke knallgodt altså, så forslag til nye oppskriftsnavn i kommentarfeltet mottas med stor takknemlighet.
-
Nudelsuppe med sopp, spinat og edamamebønner
Nydelig og mettende asiatisk suppe med vanvittig mye god smak.
-
Pad thai med peanøttsaus
Nudler i peanøttsaus altså! Kjapt, lettvint og ohlala så godt! Hver gang!
1 thought on “Grønnsaker i søtsur saus”
Leave a Reply
Så godt, og så enkelt! Lages den med fersk ananas/ananasjuice, setter det en ekstra spiss på det. Jeg serverer gjerne ris med linser ved siden av, for å gjøre det litt mer mettende. Jeg synes for øvrig sausen tykner nok uten potetmel.