Kanelbrød (kanelbullekake)
Hvis du lurer på hva du skal servere svenskene i ditt liv.
Halvannen av mine beste venner er svenske. To helt utrolige mennesker som jeg ikke hadde kommet langt uten de siste årene. De er ganske ulike på det meste; alder, kjønn, gleden i å være sent oppe og lenge ute på byen, aktivitetsnivå.. det er mye ulikt. Men de fantastiske likevel, og til felles har de nettopp dette fantastiske, og en viss forkjærlighet for boller. Spesielt kanelboller. Topper jeg med perlesukker så blir det ikke bedre. Servert med saft eller kaffe så blir det fika, og det må jo være en svensk oppfinnelse bedre enn både Abba og Volvo til sammen?
Så A og H: Denne er til dere. Kanelbullekake!
Vegansk kanelbrød / kanelbollekake
Ingredients
- 50 gram vegansk margarin
- 2 dl soyamelk
- 25 g fersk gjær
- 250 g hvetemel + ekstra til utbaking
- 50 g sukker
- 0,5 ts salt
- 1 ts malt kardemomme
- 0,5 ts bakepulver
Fyll:
- 4 ss vegansk margarin
- kanel
- rørsukker
Instructions
- Smelt margarin i en gryte. Ha i melken og ha gryten av varmen. Om blandingen har fingertemperatur eller lavere kan du smuldre gjæren i med en gang. Vent litt hvis ikke.
- Bland melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. Hell i gjærblandingen og elt det hele godt sammen til en fin og smidig deig.
- Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter.
- Ha deigen på bakebordet og elt den sammen.
Fyll/montering:
- Forvarm stekeovnen til 190 grader. Kle en brødform med bakepapir.
- Kjevle deigen ut til en stor firkant med sider på cirka 40-50 centimeter.
- Rør sammen margarin, kanel og sukker. Smør det utover hele firkanten.
- Brett en tredel av firkanten inn mot midten.
- Gjenta med motsatt tredel.
- Skjær i skiver på tvers, disse skal være cirka 2-3 centimeter brede.
- Brett hver skive på midten og legg i brødformen. Prøv å ha bretten motsatt vei på annenhver skive (dette forstår du når du holder på).
- Når du har lagt alle skivene i brødformen dekker du den til og setter til etterheving i cirka 30 minutter.
- Stek deretter i ovnen i 35-40 minutter.
- Avkjøl noe før servering. Kanelbrødet smaker godt som det er, eventuelt med litt melisglasur eller margarin til.
Andre boller
-
Eltefrie boller med vaniljekrem og blåbær
Saftige boller med vegansk vaniljekrem og friske blåbær.
-
Eltefrie boller med sjokolade og hasselnøtt
Med god hjelp av eltefri bakst-dronningen Ina, mener jeg at jeg har funnet fram til de aller beste veganske, eltefrie bollene. Disse snurrene smaker fantastisk, har en veldig god konsistens, og ikke minst: de hever skikkelig bra og blir supersaftige.
-
Hasselnøttboller
Supernydelige eltefrie boller med hasselnøttfyll, vaniljekrem og knasende nøttebiter på toppen.
2 thoughts on “Kanelbrød (kanelbullekake)”
Leave a Reply
Lagd denne fire ganger den siste måneden.. Så innmari godt!
Så hyggelig å høre 🙂 🙂