Lemon curd

Lemon curd

En gyllen, sursøt sitronrøre med utallige bruksmuligheter. 

Sitronen er en god venn på kjøkkenet, og jeg passer alltid på å plukke med meg et par når jeg er i butikken.

For det første er smaken enestående! Saften er god for å gi sauser og dressinger syre, skallet passer utmerket i bakst (og i følge min mann blir alle kaker bedre med revet sitronskall på toppen).

Saften er også grei å bruke for å rengjøre plastboller for fett. På en del kaffebarer lar de melkesteameren stå i vann med sitron i over natten, dette er nettopp for å la syren i sitronen jobbe.

I tillegg til alt det her, bidrar sitronen med mye god næring. Den er stappfull av C-vitamin, og inneholder den rikelig med bioflavonoider, stoffer som forsterker virkningen av nettopp C-vitamin. Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier. Bioflavonoidene og C-vitamin gir sammen en kraftig antioksidantvirkning som er god mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere. Den sure frukten beskytter også mot infeksjoner i mage og tarmsystemet.

I denne oppskriften får sitronen lov å spille hovedrollen. Lemon curd er en britisk favoritt, og blir tradisjonelt servert til scones, som et alternativ til syltetøy og marmelade.

Lemon curd er også kjempegodt på ristet brød, og brukes gjerne som kakepynt eller til muffins. Den lekre, gylne røren er dessuten et fint utgangspunkt for desserter som trifle, som fyll i terter, og til is. Du kan gjerne vispe den inn i havrekrem til en lettere sitronkrem.

(Det går også an å spise lemon curd rett fra glasset med teskje.)

vegansk lemon curd

Vegansk lemon curd

Nydelig på scones, rundstykker, vafler, som kakefyll og som dessertsaus. Denne varianten kan også brukes i vegansk sitronpai med marengstopping.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Course dessertsaus, kakefyll, pålegg
Cuisine britisk
Servings 1 glass

Ingredients
  

  • 3 sitroner
  • 0,5 dl vann
  • 4 dl sukker
  • 4 ss maisstivelse
  • 2 ss vegansk margarin
  • 0,5 dl soyamelk
  • 0,5 dl havrefløte

Instructions
 

  • Riv skallet av to av sitronene. Legg det til sides.
  • Press saften ut av sitronene, enten ved en sitruspresser eller manuelt. Ha i en kjøkkenmaskin sammen med vann, sukker og maisstivelse. Kjør til du har en jevn, skummet væske.
  • Ha blandingen over i en liten gryte, tilsett sitronskallet. La det forsiktig kokes opp, rør jevnlig. Når det når kokepunktet, fortsetter du å røre i mens det småkoker. I løpet av et par minutter tykner blandingen.
  • Sett gryten av varmen, rør i margarin, melk og fløte. Ha over på et glass, og sett kaldt til servering. Blandingen tykner mer når den blir avkjølt.
  • I lukket glass holder lemon curd seg opp til to uker i kjøleskap.

Notes

Tips: Tilsett lemon curd til soyayoghurt naturell, og du får deg en veldig fin frokost.
Keyword sitron

Flere oppskrifter

  • Eplesyltetøy

    Eplesyltetøy

    Epletrærne i hagen leverer og leverer, veldig kjekt! Men dersom eplene ikke høstes når de er modne, faller de til slutt ned, og det er ikke noe kjekt. 

  • Plommesyltetøy

    Plommesyltetøy

    Har du fortsatt plommer i hagen? Da anbefaler jeg å koke syltetøy av dem! Om det oppbevares riktig holder det seg skikkelig lenge, og du kan ha den gode smaken av plommer på brødskiven hele vinteren. 

  • Eplemos

    Eplemos

    Herlig som pålegg, som topping på grøt og yoghurt, og som ingrediens i bakst.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating